inboedelverzekering schade vloerbedekking

Het maakt niet uit of jouw vloerbekleding goedkoop of duur was. Welke vloerbekleding je ook legt, je wilt met een vloer jaren kunnen doen. Normaal zal dat ook wel lukken. Er komen natuurlijk gebruikssporen op een vloerbekleding. Of dat nu vloerbedekking, hout of een PVC vloer is. Maar wanneer er schade ontstaat door lekkage of brand dan is dat wel iets anders dan eenvoudige gebruiksschade. Bij waterschade kan een vloer kromtrekken of gaan schimmelen. Dan is het zaak de vloer, of een deel daarvan te vervangen. Wanneer je een inboedelverzekering hebt afgesloten kun je die schade claimen. Wanneer het kan zal de verzekeraar de schade herstellen. Lukt dat niet dan kan een taxateur de schade opnemen en ontvang je een schadevergoeding. Een goede inboedelverzekering kost je nog geen tien euro per maand. Weet jij wat jouw vloer gekost heeft?

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten maar wél heel verstandig

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je tegen een klein bedrag ook grote schade verzekeren. Een inboedelverzekering verzekert je hele inboedel. Alles in jouw huis, schuur, tuin, garage en onder een afdak in de tuin, dus alles dat je mee kunt nemen (zonder hak en breekwerk) is inboedel. Het keukenblok valt onder opstal. Ook inbouwapparatuur valt onder opstal. Wanneer je een eigen huis hebt ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Je bent echter niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Toch is het wél verstandig om dat te doen omdat deze je verzekert tegen schade die is ontstaan door:

  •   Inbraak, diefstal en vandalisme
  •   Brand, blus- en rookschade
  •   Waterschade
  •   Regen, hagel, sneeuw en storm
  •   Omvallende bomen
  •   Optioneel kun je, voor een klein extra bedrag, ook schade verzekeren die je zelf veroorzaakt

De verzekeraar kan schade op drie manieren vergoeden

Wanneer je schade claimt vraagt de verzekeraar als eerste wat de schade heeft veroorzaakt en hoe groot de schade is. Er kan om aankoopbonnen of foto’s worden gevraagd. Dan wordt bekeken of de schade hersteld kan worden. Wanneer dit mogelijk is kan de verzekeraar iemand sturen of vragen of jij iemand weet die dat kan. Alle kosten voor herstel worden vergoed. Bij Allianz Direct ontvang je bijvoorbeeld ook een vergoeding wanneer jouw spullen, door herstel, minder waard zijn geworden. Wanneer herstel niet mogelijk is dan ontvang je een vervangingswaarde. Dat is het bedrag dat de spullen, direct vóór de schade ontstond, waard waren. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de staat, de kwaliteit en de ouderdom van die spullen. Je ontvangt een bedrag gelijk aan nieuwwaarde als geen herstel mogelijk is en niet kan worden uitbetaald voor vervanging, zie polisvoorwaarden!

Tot slot

Er zijn spullen die bij schade niet voor het volle bedrag worden uitbetaald. Dat geldt in het bijzonder bij sierraden, audio- en visuele apparatuur, computerapparatuur, kunst, antiek, verzamelingen (munten, postzegels) muziekinstrumenten én huisdieren. Wat zeker niet onder de inboedelverzekering valt zijn; een auto, motor, bromfiets, caravan of boot. Wanneer je in een appartement woont gelden voor de gezamenlijke ruimtes ook andere voorwaarden. Alle gegevens over vergoedingen vindt je in de inboedel verzekeringspolis.