Kurk vloer

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Een kurkvloer doet qua slijtvastheid niet onder voor parket door de bewerkingen die het heeft ondergaan in het productieproces. Gemalen kurk wordt bij hoge temperatuur geperst. Hierbij smelt de hars die in de kurk aanwezig is. Deze vormt het bindmiddel tussen de kurkdeeltjes. Er komen dus geen kunstmatige toevoegingen aan te pas. De tinten die in kurk zijn te krijgen, zijn afkomstig van de diverse soorten kurk uit verschillende streken. De temperatuur waarmee de kurk wordt geperst, speelt een rol bij het kleuringsproces.

kurk vloer

Voordelen

Bij de aankoop moet je letten op de dichtheid van het oppervlak. De mate waarin de deeltjes zijn samengeperst, wordt uitgedrukt in kg/m3 en staat in direct verband met de slijtvastheid en het herstellend vermogen van het materiaal. De kwaliteit van een kurkvloer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de dichtheid van de persing. Hoe meer korrels er in een tegel worden geperst, des te zwaarder en sterker deze is. Experts houden voor een vloertegel een factor aan van minimaal 350 kg/m3, terwijl de soorten met een hogere persingsdichtheid – zelfs tot 600 kg/m3 – zich sneller herstellen van indrukken van meubelpoten en naaldhakken.
Dit vermogen is een van de positieve eigenschappen van kurk. Daarnaast is kurk geluidsabsorberend, thermisch isolerend, rot- en schimmelvrij. Kurk is ook antistatisch, waardoor vuil en stof niet worden aangetrokken.

400-450 kg/m3 low density
450-500 kg/m3 medium density
500-550 kg/m3 high density
550-650 kg/m3 super high density

voordelen kurkvloerenOnderhoud

In de loop der jaren kan een kurkvloer onder invloed van het zonlicht iets verkleuren. Bij de meeste vloeren valt dat in het gebruik niet echt op. Waarop je wel moet letten, is vervuiling. Vlekken kunnen over het algemeen gemakkelijk met warm water worden verwijderd. Watervaste viltstift, acrylaatverf of balpeninkt kun je het beste voorzichtig met brandspiritus behandelen.
Het dagelijks onderhoud gaat het gemakkelijkst met een stofzuiger of een veger. Een vochtige doek kan in veel gevallen ook handig zijn om de vloer extra schoon te maken.
Kurkvloeren met een laklaag moeten wel regelmatig gelakt worden wil de vloer echt mooi blijven. Je moet de vloer dan eerst vetvrij maken en met fijn schuurpapier licht opschuren.