Houten vloer

Voor het bedekken van de vloeren in huis of op de zaak kun je voor veel verschillende soorten vloeren kiezen. Het meest uit het oog springende en degelijke materiaal dat je kunt gebruiken om de vloer mee te bedekken is waarschijnlijk wel hout. Een houten vloer straalt karakter uit, is vaak robuust en gaat jaren mee. Er zijn veel verschillende houten vloer soorten waaruit je kunt kiezen. Helemaal mooi is het, als je de houten vloer goedkoop kunt krijgen. Dit kan vaak als je een houten vloer koopt uit een restpartij. Restpartijen zijn in dit geval restanten van vloeren die besteld zijn en waar bijvoorbeeld teveel van is besteld. Omdat de rest van de houten vloer niet gelegd hoeft te worden en overbodig is voor de eerste klant, kan de houten vloer goedkoop en tegen een lager tarief worden verkocht. Hier kun jij dus je voordeel mee doen.

houten vloer

Houten vloer of parket

Als je op het punt staat om een houten vloer kopen en nog niet weet wat voor soort houten vloer je precies wilt aanschaffen, dan heb je gelukkig een ruime keuze uit veel verschillende soorten. Allereerst is het verstandig om een keuze te maken of je een gewoon een houten vloer wilt laten leggen of een parketvloer. Een gewone houten vloer bestaat uit langwerpige planken die aan elkaar bevestigd zijn en zo de vloer vormen. Een parketvloer kan op verschillende manieren gelegd worde. Parketvloeren zijn vaak erg slijtvast en gemaakt van degelijk materiaal. Het is mogelijk om een parketvloer in de vorm van een visgraat, dambord of bijvoorbeeld vlecht motief te leggen. Het verschil met een gewone houten vloer is vaak dat de parketvloer aan de ondergrond wordt vastgelijmd. Ook is het vaak nodig dat de parketvloer nog wordt afgewerkt en in sommige gevallen zelfs volledig moet worden geschuurd nadat deze gelegd is.

Houten vloer soorten

Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren. Houten vloer soorten die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld vloeren gemaakt van eikenhout, notenhout, kersenhout of essenhout. Ook minder bekende soorten worden gebruikt voor het maken van houten vloeren. Afhankelijk van het materiaal dat gebruikt is kan de kwaliteit van de houten vloer worden bepaald. Een houten vloer kopen van eikenhout is vaak erg degelijk en kan tegen een stootje. Als je een houten vloer wilt kopen uit een restpartij, dan kom je vaak thuis met een goedkope houten vloer van hoge kwaliteit. Omdat je met restpartijen te maken hebt en een houten vloer goedkoop kunt aanschaffen, is het niet altijd zeker dat je ook precies zult vinden waar je naar zoekt.

houten vloer soortenVerschillende eigenschappen

Elke vloer heeft zo verschillende eigenschappen. Zo is een vloer van laminaat vaak eenvoudig te leggen en zijn vloeren zoals vinyl en PVC goed schoon te houden. Een houten vloer is vaak gemaakt van duurzaam hout. Dit is hout dat afkomstig is van bomen die op een verantwoorde en duurzame wijze zijn geteeld en gekapt. Hierbij wordt er dus zo min mogelijk schade aangericht aan de natuur. Een andere eigenschap van houten vloeren is dat ze vaak tegen een stootje kunnen en lange tijd mee kunnen gaan. Hierbij is het wel belangrijk dat de vloer ook goed wordt onderhouden en behandeld.

Kwaliteit

Belangrijk bij het aanschaffen van elke soort vloer, is dat de kwaliteit ook goed is. Ondanks dat je een houten vloer goedkoop uit een restpartij kunt aanschaffen, betekent dit nog niet dat de kwaliteit van de houten vloer ook minder is. Deze goedkope houten vloer is niet in prijs verlaagd vanwege de kwaliteit, maar omdat deze overbodig is geworden. Laat je bij het aanschaffen van een goedkope houten vloer goed inlichten over het onderhoud en de kwaliteit van de vloer. Als je van plan bent om de vloer zelf te leggen, dan is het ook verstandig om je goed voor te bereiden.

Laten leggen of zelf leggen?

Als je een goedkope houten vloer hebt aangeschaft dan volgt de vraag of je deze zelf gaat leggen of dat je dit door een vakman laat doen. Beide mogelijkheden kunnen zo hun voordelen hebben. Als je de vloer laat leggen door een vakman, dan ben je er vaak van verzekerd dat alles ook netjes en degelijk wordt afgewerkt. Het nadeel van het inhuren van iemand die de houten vloer komt leggen is dat je hier extra kosten aan kwijt bent. Een houten vloer zelf leggen vergt de nodige ervaring, kennis en het juiste gereedschap. Als je handig bent of vaker een houten vloer hebt gelegd, dan kun je er zeker zelf mee aan de slag gaan. Bij een parketvloer is het vaak wel aan te raden om dit door een vakman te laten leggen zodat het goed gebeurd.

houten vloer leggenBenodigdheden

Wat heb je eigenlijk nodig voor het leggen van een houten vloer? Dat hangt deels af van de soort vloer die je wilt leggen en van de ondergrond. Naast de houten vloer kopen kan het zijn dat je een ondervloer moet leggen of dat de ondergrond vlak gemaakt moet worden. Wordt er een parketvloer gelegd dan zijn er ook spijkers nodig en lijm. In sommige gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van nietjes of zelfs schroeven. Voor de afwerking heb je vaak beits, olie of een ander middel nodig om de houten vloer mee te behandelen. Gereedschappen die je zeker nodig hebt zijn een meetlint, elektrische zaag, hamer en een potlood. Maak ook gebruik van afstandsblokjes die je tussen de muur en de vloer plaatst. Omdat de vloer van hout is kan deze gaan werken, als de vloer dan strak tegen de muur gelegd wordt zal het hout omhoog komen.

Ondervloer

Het is afhankelijk van de soort houten vloer die je laat leggen en van de ondergrond of je een ondervloer nodig hebt. Als er parket gelegd wordt en de ondergrond is vlak genoeg, dan wordt het hout vaak aan de ondergrond vastgelijmd. Laat je een houten vloer leggen en heb je te maken met een betonnen ondergrond, dan is het aan te raden om eerst een laag vocht beschermfolie neer te leggen. Dit houdt vocht tegen dat uit het beton kan optrekken en zich eventueel in het hout zou kunnen nestelen. Over de laag vocht beschermfolie leg je een ondervloer neer van bijvoorbeeld ondervloertegels. Ondervloeren zijn ook op rol te krijgen en eenvoudig op maat te maken. Heb je te maken met een houten ondergrond, dan is het niet nodig om onder de ondervloer nog een laag met vocht beschermfolie neer te leggen.

ondervloerVloerverwarming

Omdat een houten vloer kan gaan werken wordt er vaak gedacht dat het niet mogelijk is om dit te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het hangt wel af van de houtsoort die gebruikt wordt voor de vloer of het mogelijk is om dit te gebruiken. houtsoorten zoals eiken en noten zijn zeer geschikt om gelegd te worden over een ondergrond die voorzien is van vloerverwarming. Als je ervoor kiest om een goedkope houten vloer op een vloerverwarming te leggen dan hoef je jezelf geen zorgen te maken over het rendement van de verwarming. Je zult nog steeds kunnen genieten van de warmte die de vloerverwarming afgeeft. Informeer wel bij de vakman die de vloer legt of de installateur van de vloerverwarming met welke houten vloer soorten je het beste een vloerverwarming kunt gebruiken.vloerverwarming vloer

Afwerking

Nadat de vloer is gelegd kan de afwerking worden gedaan. Om ervoor te zorgen dat de houten vloer extra beschermd is en lang mee gaat wordt er vaak een laag beits, olie of lak aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de vloer minder vatbaar is voor krassen, maar ook dat de houten vloer de natuurlijke kleur die het heeft goed kan behouden. Na intensief gebruik is het dan vaak aan te raden om eens in de paar jaar de lak of beits laag opnieuw aan te brengen. Naast het aanbrengen van een beschermende laag is het vaak ook nodig om de vloer bij de muur af te werken. Dit kan door het leggen van plinten. Kies er dan wel voor om plinten te gebruiken die passen bij de vloer die je hebt gekocht. Omdat je een goedkope houten vloer uit een restpartij hebt gekocht, bestaat de kans dat je minder simpel de juiste plinten voor de afwerking kunt vinden.

Behandelen

Het maakt niet uit of je een nieuwe houten vloer of een goedkope houten vloer uit een restpartij hebt aangeschaft, je wilt er graag zo lang mogelijk van genieten. Om dat te kunnen doen moet de vloer ook goed worden onderhouden. Hiervoor is het vaak noodzakelijk dat de vloer om de paar jaar opnieuw wordt behandeld. In het geval van een veel gebruikte parketvloer kan dit betekenen dat de complete vloer geschuurd moet worden zodat er een nieuwe laklaag aangebracht kan worden. Andere houten vloeren kunnen vaak gewoon voorzien worden van een nieuwe of een extra beits laag. Door de houten vloer zo goed te behandelen behoudt je zo lang mogelijk de kwaliteit en bescherm je de vloer tegen eventuele schade.

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer moet ook schoon gemaakt worden en om dit te doen kun je niet zomaar elk product gebruiken. Je kunt een houten vloer schoonmaken door de vloer eerst met een zachte bezem te vegen als deze erg vuil is. Natuurlijk is het dan mogelijk om de vloer ook te stofzuigen. Let er wel op dat je hiervoor een geschikte stofzuiger gebruikt die geen schade of krassen aan de houten vloer kan aanbrengen. Maak de vloer vervolgens schoon met een middel dat geschikt is voor de betreffende houten vloer. Je kunt niet elke schoonmaakmiddel gebruiken dus kijk in de winkel goed welke middelen wel geschikt zijn om jouw vloer te reinigen.

houten vloer schoonmakenWat kun je beter niet gebruiken

Als je de vloer met schoonmaakmiddel wilt reinigen doe dit dan met mate. Gebruik tijdens het dweilen niet teveel water omdat dit van invloed kan zijn op de kwaliteit van de vloer. Maak ook geen gebruik van huismiddeltjes zoals azijn of ammoniak. Deze middelen kunnen de beschermde laag van de houten vloer en het hout zelf op lange termijn aantasten. Het is ook af te raden om standaard alles reiniger te gebruiken. Zoals de naam al zegt kun je de vloer hier wel mee reinigen, maar de laklaag van het parket kan er dof uit gaan zien. Een stoomreiniger is helemaal af te raden. Omdat stoom vaak met een hoge temperatuur uit het apparaat kan de beschermlaag worden aangetast. Het vocht dat achter blijft kan het hout krom laten trekken.

Jarenlang plezier

Als je de houten vloeren op de juiste manier laat leggen en goed onderhoudt, dan zal je daar jarenlang plezier van hebben. Zorg ervoor dat de vloeren goed behandeld worden met de juiste producten. Dit is ook van toepassing als je de houten vloer schoonmaken gaat. Gebruik je voor het aanleggen de juiste en geschikte materialen. Twijfel je over een product voor het onderhoud van de houten vloer, laat je dan voorlichten in de winkel of zoek uit of je het product kunt gebruiken voor jouw houten vloer.

houten vloeren