Natuursteen vloer

Natuursteen is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit steengroeven over de gehele wereld. Dit gebeurt op twee manieren:
1. winning in blokvorm, zoals bij marmer en graniet. Hele blokken, meters hoog en lang, worden uit de bergwand gezaagd. Deze blokken worden naar de fabriek getransporteerd en daar tot platen en tegels verzaagd.
2. winning in plaatvorm. Deze manier wordt toegepast bij gelaagd natuursteen, dat gespleten kan worden zoals kwartsiet en leisteen. Gezien de gelaagdheid van het materiaal zijn na splijting de platen ongelijk van dikte.De materialen kunnen vervolgens gekalibreerd (op dikte gefreesd) worden.

natuursteen vloerBewerking


Platen en tegels die in blokvorm zijn gewonnen hebben een gezaagd oppervlak, dat nader bewerkt dient te worden. Zo worden tegels voor vloeren geschuurd tot een gezoet (fijn geslepen) of gepolijst (hoogglans) oppervlak is verkregen.

Bij marmer kan een gepolijst oppervlak door belopen de glans verliezen. Bij Graniet gebeurd dit niet zo snel, omdat dit harder materiaal is. Tegels uit splijtmateriaal (kwartsiet en leisteen) hebben een natuurlijk oppervlak, met een natuurlijke anti-slip, dat niet verder bewerkt hoeft te worden. Sommige soorten kunnen wel gepolijst of geslepen geleverd worden.

çOnderhoud

Een nieuwe natuurstenen vloer dient, zonodig, ongeveer 8 tot 14 dagen na het leggen, cementvrij gemaakt te worden. Na 3-4 weken is de cement uitgehard en moeilijk te verwijderen. Let u op welk reinigingsmiddel u gebruikt: kalksteenhoudende natuursteensoorten, zoals marmer, travertin en kalkhoudende leisteen, mogen alleen met een zuurvrije reiniger behandeld worden. Vervolgens de eerste maanden alleen water gebruiken. Nadat de vloer volledig gedroogd is, kan hij geïmpregneerd en/of gecoat worden. Een impregnering zorgt ervoor dat het vuil niet zo makkelijk in de steen trekt en een coating is een beschermlaagje op de steen.
Een impregnering is eenmalig en een coating behoeft hooguit enkele keren per jaar herhaald te worden op intensief belopen plaatsen of kan telkens aan het spoelwater toegevoegd worden. Een zo behandelde natuurstenen vloer hoeft eigenlijk verder alleen nog stofvrij gehouden te worden: schrobben kan, maar hoeft niet!