Laminaat vloeren

Laminaatvloerdelen bestaan uit High Presure Laminate voor decoratief laminaat of houtvezelplaat met een toplaag van melamine (kunststof). Daaronder bevindt zich de gedrukte designlaag met allerlei motieven (van hout tot de meer fantasierijke prints) ingebed in hars. Dit geheel is verlijmd op een hdf-plaat. Om te voorkomen dat het paneel krom trekt is onderop een stabiliteitslaag aangebracht.

laminaat vloeren
Laminaat is als materiaal oersterk. Verwerkt tot vloerdelen komt er toch een probleem om de hoek kijken. De drager, of het nu gaat om spaanplaat, mdf of hdf, kan slecht tegen vocht. Spaanplaat neemt gemakkelijk vocht op en zwelt dan, met alle gevolgen van dien.
Gezien de vochtgevoeligheid kan een laminaatvloer nimmer in de badkamer worden toegepast. Voor het overige kan een goede laminaatvloer best tegen een stootje.

 

Onderhoud

Ook laminaat moet regelmatig worden gereinigd door stofzuigen of vegen. Vlekken kun je verwijderen met een speciale reiniger. Voor periodiek onderhoud is er het gebruik van een cleaner of een speciale laminaatpolish. Leveranciers van laminaatvloeren verstrekken meestal een onderhoudsadvies waaraan men zich echt dient te houden. Een cleaner maakt bovendien de vloer niet alleen schoon, maar zorgt tevens dat ze weer een tijdlang antistatisch blijft.
Na een à twee jaar moet de vloer opnieuw voorzien worden van een beschermende toplaag. Kleine krasjes kunnen hiermee worden weggewerkt. Raadpleeg overigens altijd de voorschriften van de leverancier.

onderhoud vloeren