Vloeren

In onze steeds legere, maar gestileerde interieurs vallen de vloeren al snel op. Minder kastjes, tafels en banken in de kamer, zorgen ervoor dat de vloer weer opvalt. En dat mag tegenwoordig weer! Er wordt volop gespeeld met nieuwe creatieve mogelijkheden: motieven, randen, inzetjes, structuurverschillen en kleurcombinaties. Die verfijning loopt door alle materialen heen. Of het nu gaat om parket, laminaat, linoleum, kurk, grind, vinyl, natuursteen of tapijt.
Ook het traditionele onderscheid tussen de materialen onderling is aan het vervagen. Combinaties van hout met steen, laminaat met kurk of tapijt met metaal leveren vaak verrassende resultaten op.

vloeren blokkenIn het designinterieur staat soberheid centraal. Er wordt gewerkt met simpele vormen, basic tinten en een enkel fel accent. De uitstraling is mede te danken aan de hoge kwaliteit van de materialen. Klassiek tapis-parket blijft geliefd. Sterk in opkomst zijn de exotische houtsoorten als teak of kambala. De plankjes worden weer wat royaler van maat. Her en der zien we ook weer kunstig ingelegde randmotieven. Parket wordt bij voorkeur afgewerkt met matte olie of impregneer voor een zo neutraal mogelijk beeld. Er is zelfs witte olie verkrijgbaar voor een vergrijzend effect.

Comfort is het tweede kenmerk van dit lounge-achtige interieur. Tapijten en karpetten sluiten mooi aan bij de aaibare wollen suède bekledingsstoffen. Structuur is hét nieuwe trefwoord in kamerbreed tapijt. Alles draait om geometrische texturen met een klassiek allure: blokjes, ribbels en duinzandachtige reliëfs. Het kleurbeeld verschuift langzaam naar zwaardere tinten zoals leem en olijf.vloer

Natuurlijke vloeren materialen

Robuuste en eerlijke materialen voor vloeren vinden hun weg naar het ambachtelijke of ecologisch geïnspireerde interieur. Breedstrook vloerdelen leggen een authentieke basis onder bijvoorbeeld oosters wonen. Naast antieke vloerdelen zien we steeds meer hout dat met borstelen of roken kunstmatig verouderd is. Een nieuwe, meer Scandinavische stijl bieden de samengestelde parketsoorten. Ze worden opgebouwd uit strookjes hout, of plaatjes multiplex. Op hun kant gebruikt krijgt zo’n vloer de optiek van spekkoek. Ook vloertegels van vezelplaat zijn al gesignaleerd. Vaak gaat het omrestverwerking, dus milieuvriendelijk. Dat geldt ook voor het trendy bamboeparket. Deze grassoort groeit immers in 5- 7 jaar weer aan.

natuurlijke materialen vloerSteen hoort bij het aardse wonen. Naast ruw gegoten vloeren van vloeibeton winnen ‘evergreens’ als Belgisch hardsteen, leisteen, travertin en flagstones weer aan populariteit. Bij de tegels zijn ongeglazuurde dubbelgebakken plavuizen terug van weggeweest. Nog robuuster ogen de programma’s van getrommelde marmertegels of kloosterplavuizen, waarmee fraaie mozaïeken zijn te leggen. Maar ruig kan ook zachtaardig zijn. In de nieuwe tapijtcollecties zitten opvallend veel structuurbouclé’s in warme kleuren. Karpetten hebben dikke, superlange poolgarens, vaak gemêleerd. Ook een handgeknoopt karpet, schapenvacht of koeienhuid geeft dat oergevoel van wonen op de grond, knus voor de haard of als voetstrelend slaapkamerkleedje. Iets te wild? Dan geven de karpetten van stevig gedraaid papier precies het juiste Zen-gevoel.