Parket vloeren

Parket is een verzamelnaam voor vele soorten hardhouten vloeren, uitvoeringen en legmethoden. Door een speciale wijze van zagen, drogen, schuren en oppervlaktebehandelingen –impregneren, lakken of in de was zetten – krijgt de vloer een slijtvast oppervlak. Parket wordt vervaardigd uit een groot aantal houtsoorten met sterk uiteenlopende kleuren en structuren. Bepaalde parketsoorten kunnen ook worden geleverd met een kunstmatig gekleurde toplaag.

Soorten parket

Traditioneel parket is massief parket dat ‘in het werk’ moet worden geschuurd en afgewerkt (tapis-parket, strokenparket, mozaiekparket). Onder voorgefabriceerd parket wordt verstaan industrieel geproduceerde kant en klare houten vloerdelen die na het leggen niet meer behandeld hoeven te worden (lamelparket, massieve vloerdelen, gelaagd parket, mdf-parket en dunhoutvloer). Sommige uitvoeringen kunnen direct op de ondervloer worden gelijmd.

parket vloeren
Bamboe


Een opkomende parkethoutsoort is bamboe. Bamboe heeft een aantal eigenschappen, die het uitermate geschikt maakt voor vloertoepassingen. Allereerst natuurlijk het karakteristieke uiterlijk: de bamboeknopen zorgen voor een geheel unieke oppervlaktestructuur, dat niet te vergelijken is met enig ander houtsoort. Daarnaast is de hardheid van bamboe zeer hoog (iets hoger dan eiken), waardoor het parket zeer lang meegaat. Tegelijkertijd is de natuurlijke krimp/zwel van het materiaal beperkt.
Een belangrijk voordeel van bamboeparket is de geschiktheid voor het steeds populairder wordende vloerverwarming. Bamboe is een stabiele parketsoort en de doorgangsweerstand is relatief laag: dit zijn de redenen dat bamboeparket steeds vaker op vloerverwarming geïnstalleerd wordt (door de professional, geen dhz). Het resultaat is een bijzondere en warme vloer.

bambloe vloer