We willen allemaal lekker kunnen slapen na een hete zomerdag, of warm naar bed gaan op een ijzige winterdag. Daarbij denk je natuurlijk aan een goed geïsoleerd huis. In principe kunnen we allemaal leven in een goed geïsoleerd huis, maar de mogelijkheden daartoe kunnen nog weleens overweldigend zijn. Voordat je naar de bouwwinkel gaat of via een webshop isolatiematerialen bestelt, nemen we de mogelijkheden met je door. Zo ga je goed voorbereid aan de slag met het isoleren van je huis.

 

Maak een lijst van wensen en kenmerken

Om te beginnen is het verstandig om een kort overzicht te maken van wat er waar moet gebeuren in het huis. Denk bijvoorbeeld na over welke ruimtes je wilt aanpakken om beter geïsoleerd te wonen. Een logische ruimte om goed te isoleren is bijvoorbeeld de woonkamer, maar ook de slaapkamer. Dat doe je door het dak te isoleren. Neem daarbij niet alleen de muren mee, maar denk ook eens aan het dak. Vooral een plat dak isoleren is verstandig. Platte daken veroorzaken extra warme slaapkamers in de zomer. Door te kiezen voor plat dak isolatie blijven de temperaturen zomers aangenaam in de slaapkamer. Voor platte daken wordt veelal het isolatiemateriaal PIR gebruikt. PIR is een duurder, maar zeer effectief isolatiemateriaal. Maar er zijn nog veel meer isolatiematerialen om uit te kiezen voor het isoleren van je huis. Voor meer adviezen met betrekking tot het maken van een isolatieplan kun je altijd terecht bij de specialist.

 

De verschillende materialen

Naast PIR isolatie kun je ook kiezen voor EPS en XPS. Zo is EPS bijvoorbeeld goedkoper, maar heeft het ook een minder hoge isolatiewaarde. XPS is dan weer vochtbestendig en ideaal voor het isoleren van vloeren. Daarnaast heb je ook nog steenwol en glaswol. Steenwol en glaswol lijken veel op elkaar, maar er zijn ook een paar verschillen. Steenwol isolaties zijn direct goed geïsoleerd, door de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Daarnaast is steenwol duurzaam en brandbestendig. Dat wil zeggen dat steenwol niet brandbaar is en ook niet verder bijdraagt aan de ontwikkeling van brand. Ook is steenwol geluidsisolerend. Glaswol isolaties hebben eigenlijk ook alle bovengenoemde eigenschappen als die van steenwol isolaties. Een van de verschillen is dat glaswol een iets minder hoge isolatiewaarde heeft, waardoor het een iets goedkoper materiaal is. Daarnaast is glaswol minder geschikt voor vloeren dan steenwol, omdat steenwol een hogere druksterkte heeft. Dat is natuurlijk van belang wanneer je op isolatiemateriaal moet kunnen lopen. Steenwol en glaswol lijken dus op elkaar, maar steenwol is duurder en net wat effectiever dan glaswol. Kies voor het isoleren van vloeren bijvoorbeeld voor XPS of steenwol en voor het isoleren van daken kies je voor PIR isolaties. Zo is er voor elke ruimte een bijpassend isolatiemateriaal.