houten kachel

Door de grote hitte van een open haard zijn we al snel bang dat een houten vloer niet meer mogelijk is. Uiteraard is het toch mogelijk om deze combinatie te laten slagen. Met behulp van de juiste lijm en een vloer van hoge kwaliteit zorgt u er gemakkelijk voor dat planken niet meer los kunnen laten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een houten vloer met een open haard een top combinatie. Een knetterende, stijlvolle open haard mist vaak warmte als deze gecombineerd wordt met een kille vloer of laminaat. De warme uitstraling van een houten vloer zorgt voor de finishing touch. Heb je weinig budget, maar wilt u ook zo’n mooie woonkamer hebben?

Tips voor een houten vloer en een open haard

  1. Leg een dikke glazen plaat voor de open haard voor meer veiligheid tegen de warmte. Hierdoor is er nog steeds zicht op de prachtige vloer en wordt de uitstraling niet verstoord.
  2. Gebruik een afdekking voor de open haard om hete spetters op de vloer te voorkomen.
  3. Lijm de houten vloer vast aan de betonnen bodem om zo te voorkomen dat de planken los gaan zitten door de warmte van de open haard.

Over het algemeen is stoken met een open haard of houtkachel niet per se goed voor het milieu. Tijdens het branden veroorzaken deze haarden namelijk luchtvervuiling door het vrijkomen van fijnstof. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Maar hoe kunnen we er voor zorgen dat een houtkachel juist wel goed is voor het milieu in vergelijking met het gebruik van een cv?

Juist. De manier van stoken kan veel invloed hebben op de gevolgen. Verkeerd stoken zorgt namelijk voor meer schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende stoffen, dioxine, koolmonoxide, benzeen en zware metalen. De vraag die we hier beantwoorden is ‘Hoe kun je verantwoord stoken?’

10 stooktips voor houtkachel en open haard

  1. Allereerst is het belangrijk om alleen maar droog hout te stoken. De reden hiervoor is dat droog hout veel beter brand dan nat hout. Daarnaast komen er bij de verbranding van droog hout veel minder fijnstoffen vrij. Voorziet u de kachel zelf van hout? Zorg er dan voor dat het hout minimaal 2 jaar heeft gedroogd. Het hout is goed gedroogd, wanneer de bast loslaat of wanneer het hout gebarsten is.
  1. Zorg er voor dat u nooit bewerkt hout gaat stoken. Hiermee bedoelen we hout dat bijvoorbeeld geverfd is. De reden hiervoor is dat bij onbewerkt hout minder fijnstoffen vrijkomen.
  1. Controleer regelmatig de schoorsteen. Een schone schoorsteen voert rookgassen sneller af.
  2. Zorg er voor dat de grootte van uw kachel past bij de te verwarmen ruimte. Vaak hebben mensen een kachel met een te hoog rendement. Het gevolg hiervan is dat de luchttoevoer stop wordt gezet, omdat het anders te warm wordt in huis, ook wel gesmoord stoken genoemd. Gevolg hiervan is een onvolledige verbranding. Bij een onvolledige verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Het is dus belangrijk om te allen tijde de luchttoevoer helemaal open te hebben staan, zodat de verbranding optimaal is en er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen.
  1. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op een dag.
  1. Stook geen papier en/of karton. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid rook en vliegas.
  1. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Deze keurmerken laten zien dat het hout uit verantwoord beheerd bos komt.
  1. Maak uw vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Een goede stookmethode is de Zwitserse stookmethode. Deze methode houdt in dat het meest brandbare materiaal bovenop ligt. Het voordeel van deze methode is dat vanaf het begin al een vrijwel volledige verbanding ontstaat. Kortom, er komt vrijwel geen schadelijke rook vrij.
  1. Stook niet bij mist en/of wanneer het windstil is. Het gevolg van stoken bij mist en wanneer het windstil is, is het feit dat rookgassen om het huis blijven hangen. Dit is voor zowel uw als de gezondheid van uw buren erg slecht.
  1. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Vooral een open haard verbruikt veel lucht. Zorg er daarom voor dat de ruimte regelmatig wordt geventileerd door af en toe een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken.

Kortom, u heeft zelf heel veel invloed op de kwaliteit van het stoken. Om er voor te zorgen dat het milieu minimaal wordt belast en ook de gezondheid van u of uw omgeving niet wordt aangetast, is het belangrijk om u aan bovenstaande tips te houden. Zo heeft u en uw omgeving het langst plezier van de haard of kachel!

Bent u op zoek naar een haard of kachel? Neem dan een kijkje op www.haardenexpert.nl of kom langs in onze showroom in Apeldoorn.