giet vloer

De gietvloer,  ook wel woonbeton, betonlook- of cementlook-vloer genoemd, is in korte tijd uitgegroeid tot een volwassen vloersoort. Een gietvloer is gemakkelijk in onderhoud, naadloos, brandveilig, kleur- en slijtvast, en verkrijgbaar in mooie varianten.

Samenstelling

Ondanks wat de naam doet vermoeden wordt een gietvloer niet per definitie gegoten. Sommige soorten worden gestort, anderen worden aangebracht.
Veel gietvloeren – zoals de betonlook- en marmerlookvloer – zijn gemaakt van een mengsel van kunststof en hars, terwijl de industrielook-vloer is vervaardigd van een epoxygebonden zand-grindmengsel. De ‘legmethode’ hangt sterk af van de specifieke samenstelling. De gietvloer wordt naadloos en vlak afgewerkt en heeft een dikte van circa 2 mm. Vooral in strakke designinterieurs komt deze vloer goed tot zijn recht.

Ondervloer

Een gietvloer kan op vrijwel elke ondervloer worden gelegd, zo lang deze maar vlak, droog, vormvast en stevig genoeg is. Afhankelijk van de soort ondervloer zijn er verschillende voorbehandelingen mogelijk.

De volgende ondervloeren zijn in ieder geval geschikt voor een gietvloer.
Zandcementvloer/cementdekvloer; voor een goede hechting is voorbehandeling met hechtprimer (schraaplaag) nodig.

Tegelvloer/natuurstenen vloer; deze vloer moet mogelijk eerst worden geëgaliseerd, vervolgens worden geschuurd en voorzien van een hechtprimer (schraaplaag).
Anhydrietvloer; deze vloer op gipsbasis is een perfecte ondervloer, mits hij geschuurd kan worden. Een aannemer kan daar meer over vertellen.
Gladde betonvloer; deze vloer moet mogelijk eerst worden geschuurd of gestraald.
Houten vloer; een houten vloer moet worden uitgevlakt met watervast triplex of multiplex. Daarop komt een glasvliesbewapeningsnet (of krimpnet) verlijmd in een kunststof ondergrond, zodat scheuren worden voorkomen.

Vloerverwarming

Een gietvloer is meestal prima geschikt voor vloerverwarming. Bovendien bezit het materiaal antistatische kwaliteiten, zodat deze vloer een uitstekende oplossing is voor mensen met een allergie.

Het aanbrengen

Nadat de ondervloer is voorbehandeld, kan de gietvloer worden aangebracht. Dit moet altijd door een expert gebeuren, die de vloer op ambachtelijke wijze aanbrengt en egaliseert. Als de vloer is uitgehard, wordt het oppervlak van de kunststof gietvloer geschraapt en voorzien van een speciale beschermlaag tegen vuil en vlekken. De zand-grindvariant wordt voorzien van een acrylaat- of epoxyverzegeling, en daarna waterdicht gemaakt met een matte of glanzende coating.

Tip: desgewenst kan de gietvloer antislip worden gemaakt.
De vloer is circa 24 uur na het leggen al beloopbaar, en na twee dagen belastbaar. De eerste week moet men in verband met krassen wel voorzichtig zijn met het verplaatsen van meubelen.

Tip: Een gietvloer is ook uitstekend geschikt voor het terras: ijzersterk, kleurvast en betaalbaar!

Kleuren en dessins

Omdat de gietvloer ter plaatse wordt samengesteld en het legproces een paar dagen in beslag neemt, kunnen er tijdens het leggen aanwijzingen gegeven worden, bijvoorbeeld wat betreft de structuur, de kleurverdeling en het aanbrengen van decoratieve accenten – zoals gekleurde vlokken, glinsterend  parelmoer of speciale afbeeldingen zoals sterren, strepen of bloemen. En wat dacht u van Jip en Janneke in de kinderslaapkamer, een boterham in de keuken of een computer op de werkkamer?

Gietvloeren zijn doorgaans verkrijgbaar in alle RAL kleuren. Ook is het mogelijk om met twee kleuren te werken, waardoor de vloer een gevlamd uiterlijk krijgt dat overal weer anders is. Vaak is er ook – afhankelijk van de soort – keuze tussen hoogglans, zijdeglans of mat; eveneens een belangrijk aspect van het uiterlijk van de vloer. Elke soort gietvloer heeft zijn eigen specifieke kenmerken, die in dit bestek niet allemaal even uitvoerig aan bod kunnen komen.Ook lijken sommige (merk)namen erg op elkaar, terwijl het toch verschillende producten kunnen zijn.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.