Zo leg je zelf een vloertje 5 tips

Een nieuwe vloer in huis is ontzettend leuk, want je hele huis krijgt zo een make over. Je kan een vloer laten leggen, maar je kan het net zo goed gewoon zelf doen. Met de onderstaande 5 tips wordt het leggen van een laminaat vloertje nog makkelijker.

Weet wat je koopt

Voordat je een laminaat vloer gaat leggen, moet je eerst goed bedenken welk laminaat je gaat kopen. Niet alleen de keuze voor een V-groef of niet is belangrijk, maar vooral de dikte van het laminaat speelt een belangrijke rol. De dikte van laminaat kan variëren van 6 tot 12 mm. Ga je het op een plek leggen waar veel wordt gelopen of heb je onderburen, dan kan je het beste voor laminaat van 8 tot 12 mm kiezen. Dit laminaat kan hier beter tegen en daarnaast geldt dat hoe dikker het laminaat is, hoe minder contactgeluid er is. Daarnaast doe je er verstandig aan om 10 tot 25% meer te kopen dan de oppervlakte van je kamer, om te voorkomen dat je straks niet genoeg hebt.

De juiste ondervloer

Om te voorkomen dat je te veel last van geluid hebt of dat er vocht in de vloer trekt is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goede ondervloer. Als je last hebt van optrekkend vocht door bijvoorbeeld een kruipruimte, dan is het verstandig om de vloer eerst met folie te bekleden. Er zijn echter ook ondervloeren die een geïntegreerd vochtscherm hebben, het is dan niet nodig om losse folie te gebruiken.

juiste ondervloer

Laat het laminaat even wennen

Laminaat kan altijd iets gaan werken. Dit is vooral het geval bij grote temperatuur verschillen. Als het laminaat bijvoorbeeld uit een koude schuur komt kan het gaan uitzetten en opbollen als je het direct in je warme woonkamer legt. Daarom is het belangrijk om de pakken laminaat eerst liggend te laten acclimatiseren voor 48 uur in de kamer waar je het gaat leggen.

Gebruik afstandhouders

Ook na het acclimatiseren van het laminaat kan het in de loop van de tijd alsnog gaan werken. Om te voorkomen dat je met een kromgetrokken vloer komt te zitten is het belangrijk dat je het laminaat ongeveer 1 cm van de muur af houdt. Dit kan je doen door tijdens het leggen gebruik te maken van afstandhouders. Doe dit rondom het geheel, zodat je vloer genoeg ruimte heeft om te werken.

Zorg voor het juiste gereedschap

Een vloer leggen kan niet zonder het juiste gereedschap. Een van de belangrijkste dingen is de laminaatsnijder. Het is belangrijk dat deze goed werkt en erg scherp is, zodat je laminaat niet zal beschadigen. Als je zeker wilt weten dat je een goede in handen hebt kan je het beste een kijkje nemen op een vergelijkingssite, zoals Checko. Verder zijn een profielmal en zwaaihoek nog erg handig. Hierbij is het minder erg als je voor de goedkope producten kiest, want ze zullen hun werk altijd wel goed doen.