houten vloer parket

Vloeren zijn erg belangrijk voor de sfeer in een ruimte. Een houten vloer bijvoorbeeld geeft je woonkamer, slaapkamer of hal een ruimtelijke, luxe uitstraling. Het lijkt erg duur om een houten vloer te kopen. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld pvc vloeren. Hout is echter enorm duurzaam en gaat jarenlang mee. Daarnaast heeft het natuurlijke materiaal een tijdloze look, zodat je nog lang van je nieuwe vloer kunt genieten. In deze blog leggen wij je uit wat parket precies is, welke voordelen het heeft én hoe enorm uitgebreid je keuze is als je besluit om een houten vloer te leggen.

houten vloer leggen

Welke houten vloeren zijn er?

Grofweg zijn er drie soorten parketvloeren te onderscheiden: massief parket, lamelparket en fineerparket. Een massief houten vloer heeft ontzettend veel onderhoud nodig. Het is ook lastig dat het hout werkt. Hiermee wordt bedoeld dat het materiaal onder invloed van temperatuur kan krimpen of juist uitzetten. Het blijft echter prachtig. Met een massief houten vloer verzeker je je ervan dat je een unieke vloer hebt.

Wil je dezelfde prachtige uitstraling, maar minder onderhoud? Kies dan voor fineer- of lamelparket! Deze zijn opgebouwd uit een multiplex onderlaag, een tussenlaag en een toplaag. De multiplex laag bestaat uit vele laagjes goedkoper hout, die haaks op elkaar gelijmd worden. De toplaag bestaat uit mooi, duurder hout. Het enige verschil tussen deze twee houten vloeren is, dat de toplaag van fineerparket minder dik is. Daardoor kan hij niet opgeschuurd worden. De toplaag van lamelparket is een stuk dikker, dus het schuren van deze houten vloer is geen enkel probleem. Dit kun je zelfs een aantal keer doen.

soorten houten vloeren

Wat zijn de voordelen van een houten parketvloer?

Een houten parketvloer heeft veel voordelen. Zo is het materiaal erg stevig, door de verlijmde multiplexlaag. Deze laag zorgt er ook voor dat het hout van de toplaag nauwelijks uitzet of krimpt. De houten toplaag is namelijk vastgelijmd aan het sterke multiplex. Je kunt er dus zeker van zijn dat de vloer stabiel ligt. Een ander voordeel is dat lamel- en fineerparket nauwelijks van massief hout te onderscheiden zijn. Je bent veel minder tijd kwijt aan het onderhouden van je houten vloer, maar hij blijft even mooi!

Het kan na een aantal jaar voorkomen dat er kleine krasjes of deukjes in de vloer zitten, bijvoorbeeld omdat je iets hebt laten vallen. Lamelparket kan een aantal keer geschuurd worden. Hierna ziet je vloer er weer als nieuw uit! Tot slot is de enorme keuze binnen parketvloeren een groot pluspunt. Er zijn eindeloze opties wat betreft patroon, kleur, en houtsoort. Ook zijn er vele manieren waarop een houten vloer behandeld kan worden, elk met een eigen, unieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een gelakte, gezandstraalde of juist gerookte vloer. Of gooi het helemaal over een andere boeg en leg een witte houten vloer in je huis. Kies met een parketvloer voor een onderhoudsvriendelijke vloer die perfect aansluit bij al je persoonlijke voorkeuren!