Ondervloer

Duurzaamheid, comfort, warmte- en geluidsisolatie dragen bij aan het behoud van uw vloer. Een ondervloer staat hiervoor aan de basis. Er zijn verscheidene producten te verkrijgen.

De vloer ónder de vloer verdient ook aandacht. Alleen met de juiste ondervloer haalt u het beste uit uw nieuwe vloer naar boven; nu én in de toekomst. Zo draagt de juiste ondervloer bij aan de levensduur van de ‘echte’ vloer. Minstens zo belangrijk is de isolerende waarde van de ondervloer. Ook zaken als veerkracht en akoestische eigenschappen spelen een rol. En niet te vergeten het leggemak.

Basiseisen

De eisen waaraan een ondervloer moet voldoen, hangt af van de vloer die erop komt.

Tapijt

Tapijten met slechts een jute of gestreken latex rug moeten altijd op een ondertapijt gelegd worden. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht en bedekt tevens oneffenheden in de bouwvloer. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber. Bijzondere producten zijn het zogenaamde renovatienet en renovatievlies. Het renovatienet is speciaal ontwikkeld voor het leggen van tapijt op bestaande harde vloerbedekking. Met renovatievlies kan nieuw tapijt over bestaand tapijt gelegd worden.

Laminaat en lamelparket

Bij toepassing van laminaat en lamelparket moet de ondervloer vooral egaliseren en isoleren (akoestisch en thermisch). Bovendien is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen.

Vinyl en linoleum

Vinyl en linoleum moeten absoluut een gladde, harde en egale basis hebben.

Steen

Voor tegel- en natuurstenen vloeren bestaan er geluidsisolerende ondervloeren, zodat deze vloertypen tóch in flats gelegd kunnen worden. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar aangrenzende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in de woning zelf.

Energiebesparing!

Het duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van bovenaf. Een fikse klus, maar vanuit milieuoogpunt zeker de moeite waard!

Opleveren woning

Wordt binnenkort uw nieuwbouwwoning opgeleverd? Vraag dan vooraf aan uw vloerleverancier of de gekozen vloer direct op de bouwvloer gelegd kan worden. Soms is het nodig om eerst dampdichte folie of een andere vochtwerende maatregel toe te passen.

Geluidreductie

Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten verkrijgbaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Met een dikte van 3 tot 6 mm verhogen de matten het loopcomfort, alsook de akoestische en thermische isolatiewaarde van de constructie.

Nieuwbouw

In veel (nieuwbouw)woningen zijn de bouwvloeren van beton. Dit materiaal is in principe geschikt als rechtstreekse draagvloer, mits het beton goed uitgevlakt en droog is. Denk hierbij niet alleen aan verwarming, maar ook aan ventilatie! Een ruwe vloer moet eerst geëgaliseerd worden. Hiervoor zijn diverse egalisatiemiddelen in de handel. Nadat de vloer droog is, kan deze worden gladgeslepen met puimsteen of schuurband.

Houten ondervloer

In oudere huizen zijn ondervloeren veelal gemaakt van hout. Die kunnen altijd nog wat werken, maar nooit zo extreem als een nieuwe houten ondervloer. Even egaliseren met een vlakschuurmachine is meestal voldoende. Hardboard eroverheen spijkeren kan, maar hoeft niet altijd.
Bij een nieuwe ondervloer gemaakt van (vuren)hout, zijn vaak de planken nog onvoldoende gedroogd, waardoor er gegarandeerd naden en kieren zullen ontstaan. Daarom is het gebruik van een dergelijke ondervloer als enige ondergrond af te raden. Het kan wél in combinatie met hardboard platen van 3 mm dikte die, met de ruwe kant naar boven, over de houten planken worden gespijkerd of geniet.
Om een grindvloer aan te laten brengen op een houten ondervloer zijn speciale maatregelen nodig. Aangeraden wordt om watervast multiplex vast te schroeven op de houten ondervloer. Zie ook het hoofdstuk ‘grindvloeren’ in deze Alles over Vloeren.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.