onderhoud houten vloer

Het wekelijks schoonmaken van een vloer spreekt voor zich, of dit nu stofzuigen, vegen of dweilen is. Maar eens in de zoveel tijd heeft de vloer ook een grote beurt nodig. Hoe en waarmee? In dit hoofdstuk leest u welk type vloer welk onderhoud nodig heeft.

Op de eerste twee pagina’s leest u alles over onderhoud en verzorging van de houten vloer. In de laatste twee hoofdstukken bespreken we verzorging van laminaat, de giet- en betonvloer, de grindvloer, tegels, kurk, linoleum, vinyl en tapijt.

HOUT EN VLOEREN

Body

Van een houten vloer kunt u jarenlang genieten. Dag in, dag uit. Wel vragen planken en parket om een goede afwerking en regelmatig onderhoud. Dit beschermt de vloer, verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne, omdat vuil en vocht minder de kans krijgen in het hout door te dringen. Bovendien dragen was, beits, olie en lak bij aan de optiek van de vloer.

Kiezen

Was, olie, hardwax, lak; alle afwerkingsmogelijkheden hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Welke afwerking het beste is voor úw houten vloer, hangt zowel af van uw persoonlijke voorkeuren als van uw leefomstandigheden. De intensiviteit waarmee u uw vloer gebruikt en de aanwezigheid van kinderen of huisdieren kunnen ervoor zorgen dat u kiest voor een afwerking die minder gevoelig is voor het aanhechten van vuil en die makkelijk schoon te maken is. Bedenk dat als u eenmaal voor een bepaalde afwerking heeft gekozen, die beslissing definitief kan zijn.

Was

  • Een oude afwerking voor houten vloeren is was. Vroeger werd alle parket in de was gezet, nu is het een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege de mooie, min of meer zijdematte uitstraling. Wat betreft glansgraad zit een wasafwerking een beetje tussen de gangbare lakken en olie in. De vloer wordt van meerdere lagen (eventueel vloeibare) was voorzien. Na verloop van tijd is de vloer verzadigd: alle poriën van het hout zijn gevuld met was en de vloer is optimaal beschermd. Van tijd tot tijd moet een nieuwe waslaag worden aangebracht. Belangrijk: zachtere houtsoorten zijn meestal snel verzadigd, maar bij hardere houtsoorten kan dat wel een paar jaar duren. Totdat de bovenste laag van het hout is verzadigd, is de vloer gevoeliger voor gemorste vloeistoffen. Meestal wordt het impregneren toegepast, vóórdat de was wordt opgebracht. Daardoor verzadigt de bovenlaag van het hout sneller.

De praktijk. Was moet in dunne lagen worden opgebracht. Gebruik je teveel, dan kan het hout de was niet opnemen en ontstaat er een plakkerige laag. De opgebrachte was moet worden uitgeboend. Dat kan met de hand, maar het is geen licht karwei. Gelukkig zijn er speciale machines voor. Met zo’n boenmachine kun je de vloer ook van tijd tot tijd opwrijven. De doffe plekken verdwijnen doordat de wrijving de waslaag opwarmt en verdeelt. Op de plaatsen waar de glans niet terugkeert, moet nieuwe was worden aangebracht. Ongeveer eens in de twee jaar moet de verouderde was met een speciale remover worden verwijderd. Als daarna de nieuwe waslaag is aangebracht, ziet de vloer er weer uit als nieuw. Dat de vloer plaatselijk kan worden bijgewerkt is één van de voordelen van een wasafwerking. Daarnaast vallen beschadigingen minder op.

Olie

  • Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een geoliede of gezeepte houten vloer. Deze afwerkingen laten, net als was, de tekening van het hout mooi uitkomen. Olie wordt in meerdere dunne lagen aangebracht. Naast een blanke olie, die de eigen kleur en nerf van het hout verdiept en benadrukt, zijn er ook oliën met kleurpigmenten. Wit, rood- of bruintinten kunnen de vloer een totaal andere uitstraling geven.

De praktijk. Een vloer in de olie kan meestal plaatselijk worden bijgewerkt. In afwachting van de grote onderhoudsbeurt volstaat het veelal om de looppaden van een nieuwe, dunne olielaag te voorzien. Eens in de paar jaar kan de hele vloer opnieuw worden geolied. Vuil en vlekken moeten daarbij eerst verwijderd worden met een speciale reiniger.

Hardwax

  • Inmiddels is er alweer enige tijd een oppervlaktebehandeling mogelijk, genaamd hardwax. Hardwax is een olie-was combinatie.

De praktijk. Het onderhoud van hardwax is heel eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een speciaal hiervoor bestemde cleaner vermengd met water is voldoende. Eén keer per jaar is het raadzaam om de vloer groot onderhoud te geven door middel van een intensiefreiniger en het aanbrengen van een nieuw laagje hardwax. Vraag uw leverancier naar de meest uitgebreide informatie.

Lak

  • Een houten vloer met een lakafwerking behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout en is makkelijk te onderhouden. Steeds beter benaderen deze lakken de optiek van was of olie. Er zijn ook extra en ultramatte lakken. Voor wie liever wel een mooie glans over het hout ziet, is er keuze uit diverse zijde- en hoogglans lakken. Bedenk dat bij een glanzend oppervlak kleine beschadigingen en oneffenheden sneller opvallen. Op een donkere kleur is dat sterker dan op een licht oppervlak.
    Overigens is het niet per definitie beter als een lak heel hard is. Hout werkt en een beetje elasticiteit van de lak voorkomt barstjes, bijvoorbeeld op de grens van twee planken.

De praktijk. Een voordeel van lak is dat de vloer eenvoudig te onderhouden is. Door het gesloten oppervlak hecht vuil zich slecht en is het dus eenvoudig te verwijderen. Met veel water schoonmaken valt echter af te raden. Beperkt kan worden gereinigd met in water opgeloste speciaalreiniger. Overigens moet de laklaag ook worden onderhouden. Daarvoor is er speciale polish. Een nadeel van een lakafwerking is, dat zij niet plaatselijk kan worden bijgewerkt. Als er een kale plek ontstaat, moet de vloer in zijn geheel worden geschuurd en gelakt. Vraag om advies bij de leverancier, want niet alle lakken hechten op elkaar.

Andere kleur

U kunt een vloer kleuren door middel van een beits, een kleurolie op kleurpigment.

 

OVERIGE VLOEREN

Laminaat

Laminaatvloeren beschikken over een speciale toplaag die een hoge weerstand tegen krassen biedt. Daarom is het een vloer waar u nauwelijks omkijken naar heeft. Dit neemt niet weg dat ook laminaatvloeren verzorging nodig hebben. Regelmatig stofzuigen of vegen voorkomt dat zand of ander los vuil als schuurpapier op uw vloer werkt. Een geschikt onderhoudsproduct is een product dat geen lagen opbouwt, en dat niet agressief in de naden dringt zodat deze opzwellen. Dagelijks onderhoud is in feite alleen het wegnemen van stof en losliggend vuil. Dit kan heel goed met een droog doekje. Slechts af en toe, onder andere om aanklevend stof te verwijderen, dient licht vochtig gereinigd te worden. Vermijd altijd stagnerend vocht op de vloer. Voor periodiek onder­houd is er een cleaner of speciale laminaat­polish om het laminaat te voorzien van een beschermlaagje. Vraag hiernaar bij uw leverancier.

Tapijt

Tapijt bestaat uit poolmateriaal dat verankerd is in een gronddoek. De pool zelf bestaat uit lussen, uit gesneden pooldraden of uit een combinatie hiervan. De structuur verschilt per tapijt, waardoor vuil bij het ene tapijt makkelijker hecht dan bij het andere. Een goede ‘vuilsluis’ heeft een borstelende en vochtabsorberende werking en helpt om zoveel mogelijk vuil buiten de deur te houden. Het belangrijkste onderhoudsadvies dat we kunnen geven is grondig stofzuigen. Met rustige bewegingen blijft de structuur van uw tapijt beter behouden. Toch een vlek? Behandel deze altijd direct. Sommige vlekken vragen wel extra aandacht dus overhaast het niet. Laat de traditionele ‘oma’-middeltjes achterwege. Verwijder rode wijn dus niet meer met zout en witte wijn, maar dep de vlek met een schone, witte handdoek en koud water. Koop onderhoudsmiddelen bij gespecialiseerde zaken. Een woninginrichter heeft producten die veilig zijn voor uw tapijt. Als het tapijt na verloop van tijd toch vuil wordt wacht dan niet te lang met het nemen van maatregelen. Totale reiniging van het tapijt is ook mogelijk, met bijvoorbeeld de waterextractie-methode. Maar dit is werk voor een vakman en dient professioneel uitgevoerd te worden.Uw leverancier kan u verder adviseren. De volgende site biedt eerste hulp bij ongelukken:www.swtm.nl

Giet- en betonvloer

Deze vloeren zijn vrijwel overal tegen bestand. Vlekken komen bijna niet voor. Onderhoud is een kwestie van regelmatig dweilen en eventueel periodiek een speciaal voor deze vloeren geschikte vloerreiniger gebruiken.

Grindvloer

Siergrind is vrijwel overal tegen bestand. Gemorst voedsel of drank is eenvoudig met een doekje te verwijderen, stof en inloopvuil laten zich makkelijk opzuigen. Wie de vloer eens goed wil schrobben, moet het vuile water daarna opzuigen met een waterstofzuiger. Periodiek láten reinigen is ook een mogelijkheid. Kauwgom lastig? Voor het weghalen is er speciale gom-cleaner.

DOEN

Raadpleeg voor het onderhoud ook altijd de voorschriften van uw vloerleverancier.

Tegels

Bij een tegelvloer is het belangrijk dat een pas gelegde natuurstenen of ongeglazuurde tegelvloer goed gedroogd is vóórdat de beschermingslaag aangebracht wordt. Onder iedere vierkante meter vloer wordt namelijk ongeveer 10 tot 12 liter water verwerkt, dat onder een reeds aangebrachte was- of impregneerlaag omhoog komt en de beschermingslaag als het ware losdrukt. Wit uitgeslagen, moeilijk verwijderbare vlekken zijn dan het gevolg. De vereiste droogtijd voor een in lijm gezette vloer kan zo’n 4 tot 5 weken beslaan; die van in specie gezette vloeren zo’n 8 tot 12 weken. De werkelijke droogtijd hangt af van de weersomstandigheden c.q. het seizoen. Tijdens de droogperiode kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels zichtbaar worden. Deze zijn met veel stofzuigen en nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel te verwijderen. Verder kunnen tussentijdse vlekken met een licht alkalisch reinigingsmiddel worden weggehaald. Voor diep ingetrokken vetvlekken zijn er zwaardere middelen verkrijgbaar. Let op: bij de eerste reinigings- en beschermingsbehandeling moet eventuele vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk dat de vloer ‘natuursteenkoud’ is. [@cursief] Geglazuurde tegels zijn eenvoudig te dweilen met water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn. Desgewenst kan de vloer voorzien worden van een beschermende glanscoating.

Kurk

Voor het onderhoud van kurkvloeren zijn over het algemeen drie verschillende producten nodig. Dit geldt zowel voor gelakt kurk, als voor kurkvloeren met een pvc toplaag. Allereerst moet de toplaag extra beschermd worden met een finish. Dit dient direct na plaatsing (en bij een gelakte vloer na de laatste lakbeurt) te worden aangebracht. Een cleanser is nodig voor het wekelijks reinigen van de vloer. Deze cleanser tast niet de aangebrachte finishlaag aan, maar verwijdert vuil gemakkelijker. Wanneer na enige tijd de finishlaag wel geheel verwijderd moet worden om de vloer een grondige opknapbeurt te geven, kan de oude laag en ingesleten vuil verwijderd worden met een remover. Daarna kan weer een nieuwe finish of laklaag worden aangebracht.

Linoleum

Hardnekkig vuil op linoleum kan met een vochtige mop en een cleaner worden aangepakt. Voor het periodieke onderhoud van de toplaag is het aanbrengen van een polish voldoende.

Vinyl

Regelmatig dweilen met een sopje van water en een neutraal reinigingsmiddel is in principe al voldoende. Wie wil kan met een speciaal reinigingsmiddel voor vinyl de vloer van extra glans en bescherming voorzien.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.