laminaat

De mogelijkheden met motieven en prints zijn zeer verrassend. Een ontdekkingsreis vanaf de vertrouwde houtlook langs de nieuwste collecties met originele prints en spetterende lookalikes.

Laminaat is een sterke alleskunner: het heeft een goede prijs-kwaliteit-verhouding, is zeer slijtvast en dus duurzaam, kleurvast, makkelijk te onderhouden én goed zelf te leggen. Laminaat is bestand tegen de meeste vlekken en hygiënisch. Want dankzij de gesealde toplaag, kunnen vuil en bacteriën er niet indringen. Zelfs een sigarettenpeuk zal vaak geen blijvende beschadiging geven.

Toplaag boven, stabiliteitslaag onder

Laminaat bestaat doorgaans uit een kern van MDF of HDF, een keiharde beschermende toplaag van kunststof (melamine) en een dessinlaag. Om te voorkomen dat de vloerdelen kromtrekken, is aan de onderzijde een stabiliteitslaag aangebracht. De verschillende lagen worden onder hoge druk samengeperst.

Hout‘look’

Laminaat is verkrijgbaar in tientallen, veelal natuurlijke dessins. Onder de toplaag wordt een print aangebracht. Dat kan van alles zijn. Maar veruit de meeste laminaten hebben een hout‘look’. Hierbij is keuze uit tientallen houtsoorten, -kleuren en patronen. Dankzij verbeterde digitale foto- en printtechnieken worden de dessins steeds mooier en geloofwaardiger. Vaak is laminaat niet meer van echt te onderscheiden. Knoesten, nerven en spijkergaten: het is er allemaal.

Lami-laat-maar?

Speciaal voor de badkamer is er laminaat zonder houtproducten erin, dus van 100% kunststof. De toplaag van een laminaatvloer is weliswaar waterbestendig, maar de kern cq. onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Let dus goed op of het laminaat geschikt is voor deze ruimte.

Living surface

De meeste laminaten hebben een glad oppervlak, maar voor wie een nóg natuurlijkere uitstraling wil, zijn er nu ook laminaten met een gestructureerd oppervlak: de profiellaminaten; ook wel ‘authentic’ of ‘living surface’ genoemd. Daarbij is het zelfs mogelijk om de oppervlaktestructuur samen te laten vallen met de hout- of steentekening, waardoor een bijzonder realistische vloer ontstaat. Jaarringen, noesten en nerven; zie ze en voel ze.

Leggen in de praktijk

ondervloer

Om geluidsoverlast en vocht tegen te gaan, moet de laminaatvloer op een goede ondervloer liggen. In appartementsgebouwen is het vaak zelfs verplicht om een ondervloer te leggen die contactgeluiden zoveel mogelijk voorkomt. Over het algemeen is een door TNO geteste ondervloer met een minimale geluidsreductie van 10dB vereist. Sommige ondervloeren halen echter met gemak het dubbele.

voorbewerken

Zorg voor een vlakke en stofvrije ondergrond en voorkom dat de onderzijde van het laminaat vochtig kan worden. Zeker op de begane grond is het daarom raadzaam eerst een isolerende laag aan te brengen. Afhankelijk van de ondervloer kunt u kiezen voor een afstrijklaag (op beton) of polyethyleenfolie (op hout). Verwijder vóór het leggen plinten en drempels, en controleer of de deuren nadien nog kunnen worden geopend.

zagen en leggen

Wanneer u een decoupeerzaag gebruikt om laminaat op lengte te zagen, kunt u de stroken het beste ondersteboven leggen om te voorkomen dat de toplaag splintert. Afgezaagde einden kunt u bij een muur laten eindigen en wegwerken onder een afdeklat. Tussen laminaatvloer en muren, deurposten en cv-pijpen moet tenminste 1 tot 1,5 cm ruimte vrij worden gelaten (de zwelnaad). De vloer kan namelijk uitzetten door het belopen, het gewicht van meubels of vocht.

Speciale look

Sommige kamers verdienen een speciale look. Een kinderkamer in vrolijke kleuren. Steendessin in de keuken of laminaat met een metaaldecor voor in de slaapkamer. Er is zoveel mogelijk. Heel bijzonder!

Slijtvast en vlekbestendig

In kwaliteit én prijs bestaat een groot verschil tussen direct laminaat (DL) en hogedruklaminaat (HPL). Bepaal voor uzelf waarop u zich wilt oriënteren. Het verschil zit in het productieproces en de samenstelling van de lagen. HDL bestaat uit meer lagen en een sterkere toplaag dan DL. Het voordeel hiervan is dat het laminaat minder doorslijt, niet verkleurt en meer vlekbestendig is.

Beschadiging

Ondanks de harde toplaag, blijft laminaat altijd in meer of mindere mate gevoelig voor krassen. Het is dan ook raadzaam uw laminaatvloer te beschermen tegen zand en ander schurend vuil, door bijvoorbeeld een vuilvangmat voor de buitendeur neer te leggen. Tot slot nog een tip. Zwaar beschadigde planken kunnen door vloerexperts vervangen worden zónder dat er een verschil in kleur zichtbaar is. Voor kleine vloerbeschadigingen zijn speciale reparatiesetjes verkrijgbaar.

Classificatie en gebruik

Aan welke eisen moet uw laminaatvloer voldoen? Hoelang gaat een laminaatvloer mee? Een en ander is natuurlijk afhankelijk van waar het laminaat komt te liggen. De Europese kwaliteitsstandaard EN 13329 geeft uitkomst. Kijk hiervoor op de verpakking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen laminaat voor huishoudelijk en commercieel gebruik. Daarbij worden drie categorieën onderscheiden: laminaat dat geschikt is voor licht, gemiddeld dan wel intensief gebruik.

AC1 Klasse 21: licht gebruik (bijv. slaapkamer)
AC2 Klasse 22: normaal gebruik (bijv. woonkamer)
AC3 Klasse 23: intensief gebruik / licht commercieel gebruik
AC3 Klasse 31: intensief gebruik / licht commercieel gebruik
AC4 Klasse 32: zwaar gebruik / normaal commercieel gebruik
AC5 Klasse 33: zeer zwaar gebruik / intensief commercieel gebruik

De toegekende classificatie is afhankelijk van criteria zoals de slijt- en slagvastheid, kras- en vlekbestendigheid, lichtechtheid en het effect van stoelpoten en naaldhakken.

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met https://www.woonhint.nl/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.