laminaat vloer

Laminaat is een kunststof vloer met het uiterlijk van een natuurlijk materiaal, maar meestal aantrekkelijker geprijsd. Bovendien is laminaat zeer hard en duurzaam, kleurvast, gemakkelijk te onderhouden én goed zelf te leggen. Deze vloer wint dan ook al jaren aan populariteit.

Laminaatvloerdelen bestaan uit MDF of HDF, een keiharde beschermende toplaag van kunststof (melamine) en een dessinlaag. Om te voorkomen dat de vloerdelen kromtrekken, is aan de onderzijde een stabiliteitslaag aangebracht. De verschillende lagen worden onder hoge druk samengeperst.Laminaat is oersterk. Vloerdelen die spaanplaat, MDF of HDF als drager hebben, zijn echter niet geschikt voor vochtige ruimten. Speciaal voor de badkamer is er daarom laminaat van 100% kunststof.

Dessins

Het dessin van laminaat wordt bepaald door een onder de toplaag aangebrachte foto op papier, waardoor de vloer in feite elk uiterlijk kan aannemen. Veel laminaat heeft een ‘houtlook’, maar ook steendessins worden steeds populairder. Vrij nieuw is laminaat met een metaaldecor, verkrijgbaar in matte en glanzende uitvoering. Dankzij verbeterde digitale printtechnieken worden de dessins steeds mooier en geloofwaardiger.

Laminaat met een houtprint is er in vrijwel alle ‘houtsoorten’ en motieven, die op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden zijn van parket of plankenvloeren. Voor kinderen zijn er speciale houtdessins in vrolijke kleuren. Bij ‘stenen’ laminaten is er keuze uit onder meer plavuizen, marmer en graniet. Verder zijn er allerlei fantasiemotieven, en is het mogelijk verschillende soorten te combineren.

Voelbare vloer

De meeste laminaten hebben een glad oppervlak, maar voor wie een nog natuurlijkere uitstraling wil, zijn er nu ook laminaten met een gestructureerd oppervlak: de profiellaminaten (ook wel ‘authentic’ of ‘living surface’ genoemd). Daarbij is het sinds kort mogelijk om de oppervlaktestructuur samen te laten vallen met de hout- of steentekening, waardoor een nog realistischere vloer ontstaat. Zo kun je bijvoorbeeld noesten en nerven voelen, en voelt kersen zachter aan dan eiken.

Elke vloerbedekking wordt beoordeeld op slijtvastheid. Een vloer die voldoende slijtvast wordt bevonden, blijft echter gevoelig voor krassen. Ondanks de harde toplaag is het daarom raadzaam uw laminaatvloer tebeschermen tegen zand en ander schurend vuil, door bijvoorbeeld een vuilvangmat voor de buitendeur neer te leggen.

Doe het zelf

Wie een beetje handig is kan laminaat makkelijk zelf leggen, zeker nu steeds meer fabrikanten laminaat met een klikverbinding leveren. Zo’n klikvloer hoeft niet te worden gelijmd en kan bij een verhuizing worden meegenomen. Kiest u toch voor de verlijmbare versie, dan heeft u speciale lijm nodig.

voorbewerking

Laminaat moet op een vlakke en stofvrije ondergrond worden gelegd. De onderzijde van laminaat mag niet vochtig worden. Zeker op de begane grond is het daarom raadzaam eerst een isolerende laag aan te brengen. Afhankelijk van de ondervloer kan er gekozen worden voor een afstrijklaag (op beton) of polyethyleenfolie (op hout). Verwijder vóór het leggen plinten en drempels, en controleer of de deuren nadien nog kunnen worden geopend.

leggen

Wanneer een decoupeerzaag gebruikt wordt om laminaat op lengte te zagen, kunnen de stroken het beste ondersteboven gelegd worden zodat de toplaag niet splintert. Afgezaagde einden kunnen bij een muur eindigen en weggewerkt worden onder een afdeklat. Tussen laminaatvloer en muren, deurposten en cv-pijpen moet tenminste 1 tot 1,5 cm ruimte vrij worden gelaten (de zwelnaad). De vloer kan namelijk uitzetten door het belopen, het gewicht van meubelen of vocht.

Ondervloer

Om geluidsoverlast en vocht tegen te gaan, moet de laminaatvloer op een goede ondervloer liggen. In appartementsgebouwen is het vaak zelfs verplicht om een ondervloer te leggen die contactgeluiden zoveel mogelijk voorkomt. Over het algemeen is een door TNO getest ondervloer met een minimale geluidsreductie van 10dB vereist. Ook ondervloeren zijn er in vele soorten, maten en dikten. Sommige soorten kunnen een geluidsreductie van tot wel 22 dB behalen.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.