Hoe je karpet het beste kunt leggen

Karpetten zorgen voor een decoratieve warme aankleding van uw woning. Als vloerbedekking vallen ze op door de ruimte en luxe uitstraling, die ze bieden. Met karpetten, gekocht met verkregen advies van Ervaringensite.be kunt u gemakkelijk de woonstijl creëren die u wenst. Karpet stamt af van het Engelse carpet, wat tapijt betekent. Er is echter wel een verschil in gebruik. Karpet kan simpelweg alleen worden gebruikt als vloerbedekking, terwijl een tapijt ook als wanddecoratie kan worden gebruikt. Het deskundig aanbrengen van het karpet is bepalend voor de duurzaamheid ervan en voorkomt dat u en uw gezinsleden een fractuur oploopt door eroverheen te struikelen. Waar dient men rekening mee te houden om dit kluswerk tot een goed einde te brengen? Welke methodes zijn er om een karpet correct aan te brengen? Is het een idee om bedrijven zoals karpet24 in te huren om het te doen? Weg leggen het uit hieronder!

Tips vóór het leggen

Een goede voorbereiding, het juiste werkmateriaal als gereedschap en veel geduld is het halve werk bij het leggen van karpet. Er zijn enkele zaken, die men in gedachten dient te houden bij het plaatsen van karpet. Laat karpet, even wennen aan de temperatuur in de woning. Op die manier kunt u het inkrimpen en uitrekken van het karpet voorkomen. Het gereedmaken van de dekvloer is uitermate belangrijk, voordat u het karpet gaat leggen. Het is belangrijk de dekvloer vlak, vormvast, vuil- en vochtvrij te maken. Bij een houten vloer wordt vaak geadviseerd om een extra laag hardboard te plaatsen. Is de ondervloer een betonvloer, dan dient u zeker alle scheuren te herstellen. Niets is zo vervelend als blijkt, nadat het karpet is aangebracht, dat dit niet gelijkvloers zit, schuift of dat u stukjes achtergebleven hout of ander vuil voelt bij het lopen. Zaken die ook maken dat uw karpet snel kapot gaat. De ondergrond, waarop het tapijt komt te liggen is dus erg belangrijk, voordat u uw karpet plaatst. Let ook op bij lijmen op de vloer of op de speciale onderlaag.

Methodes van karpet leggen

In sommige gevallen is het nodig om een ondertapijt te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat uw karpet langer mooi en egaal blijft. Het ondertapijt komt onder het karpet te liggen en zorgt dus voor een verlenging van de levensduur van het karpet. Het zorgt ook voor de geluids- en temperatuur isolatie. De meest gebruikte zijn de vezelachtige of kunststoffen soorten. In geringe mate heeft het een egaliserend effect op de ondervloer.

Karpet hoeft in kleinere ruimtes niet te worden vastgelijmd. Meestal is het voldoende om het met dubbelzijdig plakband aan de randen te fixeren. Bij deuren is het wel te adviseren een aantal kleefstrips te gebruiken, daar de vloer hier druk wordt belopen. In grotere ruimtes of waar de ruimte druk wordt belopen, is het raadzaam om het karpet over de hele oppervlakte te verlijmen. Het vastnieten van het karpet wordt meestal gedaan bij de trappen. Een andere mogelijkheid is het spannen van het karpet. Bij spannen wordt het karpet met spijkerlatten vastgelegd langs de randen van de kamer. Deze latten worden op hun beurt op de vloer gelijmd of gespijkerd. De spijkerlatten staan iets van de kant af, zodat de karpetrand met speciaal gereedschap om de spijkerlatten heen en tussen de plinten en spijkerlat geduwd kan worden. Een methode, die meestal in combinatie met een ondertapijt wordt toegepast.