je vloer isoleren

Wanneer je een mooie vloer gaat uitkiezen is het verstandig om ook te denken aan vloerisolatie. Zeker voor woningen die voor die voor 1983 gebouwd zijn kan dit interessant zijn. Het is dan ook goed om te weten of er een kruipruimte onder het huis zit. In dat geval is het namelijk zaak om naast de vloer ook de kruipruimte te isoleren. De voordelen van vloerisolatie zijn lekkere warme voeten in de winter en minder kans op vocht in huis daarnaast zorgt het er ook voor dat de stookkosten omlaag worden gebracht. Zo bespaar je ook nog op je energierekening als je je woning isoleert.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruiken.  Steenwol is bijvoorbeeld isolatiemateriaal dat goedkoop is en makkelijk te verkrijgen. Glaswol wordt iets vaker gekozen omdat het iet beter isoleert. Er zijn nog vele andere soorten materiaal. Ben je van plan om isolatiemateriaal aan te brengen informeer dan eerst goed naar de eigenschappen van de verschillende materialen.  Een vakman kan voor een paar honderd euro de klus voor je opknappen. Als je handig bent en niet snel last krijgt van je huid en ogen kun je ervoor kiezen om dit geld uit te sparen. Het is namelijk wel een vervelend klusje waar alleen de vakmannen aan gewend zijn.

Verschillende manieren om je muur te isoleren

Naast het isoleren van de vloer kun je ook de muren van de woning isoleren. Hier zijn drie manieren voor:

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw, dit is de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, opgevuld met isolatie. Isolatiemateriaal om hiervoor te gebruiken is glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn. De woning zal zowel van binnen als van buiten dezelfde aanblik aanhouden.

Buitenmuur isoleren langs buiten

Als er geen spouw aanwezig is kun je de buitenmuur het beste via de buitenkant isoleren. Je kunt deze laag aanbrengen zonder dat je binnenruimte verliest. Na de laag isolatie wordt de gevel met een nieuwe gevelbekleding afgewerkt.

Buitenmuur isoleren langs binnen

Het is ook mogelijk om vanuit de binnenkant te isoleren maar dit heeft een paar nadelen. Je verliest namelijk binnenruimte en er kunnen koude bruggen ontstaan. Koude bruggen zijn zwakke schakels in de buitenschel van de woning, deze zorgen voor warmteverlies wat zorgt voor condensatie en geurhinder en schimmel.

Het isoleren van je plafond

Ook kun je ervoor kiezen om je plafond te isoleren. Door plafondisolatie hou je de warmte goed binnen en verminder je daarbij ook geluiden. Een plafond isoleren is vergeleken bij spouwmuurisolatie of dakisolatie ook relatief goedkoop. Niet alleen in de winter maar ook in de zomer bied een goed geïsoleerd plafond een groot voordeel. De warmte van buiten komt namelijk in de zomer niet naar binnen.

Energie vergelijken

Naast dat je je woning kunt isoleren, kun je ook energie vergelijken om te besparen op je energiekosten. Kies je voor een goedkoper energiecontract dan heeft dit uiteraard ook invloed op je energiekosten. Je kunt het natuurlijk ook voor kiezen om het beide te doen, dus en je woning isoleren en nieuwe energiecontracten vergelijken.