Is jouw houten vloer aan vervanging toe Zo ga je te werk!

Elke vloer beschikt over een beperkte levensduur. Na verloop van tijd zullen alle vloeren dan ook een keertje vervangen worden. Dat geldt ook voor een houten vloer. Ligt bij jou al jaren dezelfde vloer en merk je dat deze inmiddels echt ‘op’ begint te raken? Dan is het hoog tijd voor vernieuwing. Maar hoe pak je dit aan? Een houten vloer verwijderen is in de meeste gevallen namelijk niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken.

Houten vloer verwijderen

Je denkt alles voor elkaar te hebben. De nieuwe vloer is uitgezocht en de afspraak om deze te leggen is al gemaakt. Nu is het enkel nog een kwestie van de huidige vloer verwijderen en er kan begonnen worden. Dat lijkt een simpel klusje. Vol goede moed ga je te werk. Al snel kom je echter tot de conclusie dat de vloer muurvast zit en dat je geen idee hebt hoe je deze zonder al te veel schade kunt verwijderen.

In dit geval kan het verwijderen van uw houten vloer beter aan professionals worden overgelaten. Vakmensen die over de juiste apparatuur beschikken om de vloer zonder al te veel problemen te kunnen verwijderen.

Ga zeker niet zelf staan hakken in de vloer. Je loopt dan het risico dat je ook de ondervloer onnodig beschadigd. Is de vloer toch wat beschadigd? Dan is het ook mogelijk om uw houten vloer te egaliseren. Hierbij wordt er een extra egaliserende laag op de vloer aangebracht, waardoor deze er weer mooi en strak uitziet. Zo ben je binnen een dag gereed voor de nieuwe vloer.

Zelf doen of laten doen?

Is de vloer verwijderd en is het nu enkel nog een kwestie van de nieuwe vloer plaatsen? Wees je er dan van bewust dat dit best wel een precisiewerkje is. Afhankelijk van het soort vloer kan dit ook de nodige moeilijkheden geven. Er zijn vloeren die relatief gemakkelijk te leggen zijn, denk bijvoorbeeld aan laminaatvloer, maar ook vloeren die meer aandacht nodig hebben. Ook vloeren met een speciaal legpatroon zijn lastiger om zelf te plaatsen. Wees daarom realistisch. Bedenk goed of het daadwerkelijk mogelijk zal zijn om de vloer zelf te plaatsen of dat je toch wel wat extra hulp kunt gebruiken.

Bij twijfel schakel je altijd een professional in. Het laatste wat je wil is dat de klus niet geheel af zal komen of dat er onnodig fouten worden gemaakt. Van een goede vloer hoor je immers jaren plezier te hebben. Dan is het zonde als deze minder goed gelegd is.

Heb je een relatief makkelijke vloer uitgekozen, maar ben je zelf lichamelijk niet in staat om deze te leggen? Of durf je het gewoon niet aan? Dan kun je wellicht kosten besparen door familie of vrienden in te schakelen. Het verwijderen van de vloer laat je aan deskundigen over. Zo ligt de vloer er vaak binnen enkele dagen in.