Hoe kun je het beste isoleren?

Om te weten hoe je het beste een woning kunt isoleren is het noodzakelijk om een energieadviseur de woning te laten bekijken. Een energieadviseur is onafhankelijk, dat wil zeggen dat hij of zij er geen belang bij heeft om je allerlei dure maatregelen aan te praten.

Afspraak energieadviseur

Als je een afspraak maakt met een energieadviseur dan brengt hij een bezoek aan jouw woning. Tijdens dit bezoek bekijkt hij de woning volledig en beoordeelt deze op een groot aantal punten. Hij kijkt bijvoorbeeld of het dak geïsoleerd is, of de woning zonnepanelen heeft en of de woning dubbel glas heeft. Deze beoordeling legt hij vast in een rapport en dit rapport is het uitgangspunt voor eventuele vervolgstappen.

Vervolgstappen

In het rapport is aangegeven welke stappen je kan zetten om je woning te isoleren en welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Belangrijk is daarbij om te kijken welk stap het meeste oplevert. Begin met de maatregelen die relatief gezien het minste kosten en de grootste besparing opleveren. Hierbij is de terugverdientijd van de investering zo kort mogelijk.

Daarnaast is het goed om te kijken naar welke vervolgstappen elkaar versterken. Dakisolatie in combinatie met isolatie van de vloer van de zolder of vliering heeft een groter effect dan dakisolatie alleen. Immers door de dakisolatie blijft de warmte op zolder hangen maar trekt wel nog steeds via de vloer naar boven. Door ook de vloer te isoleren blijft de warmte op de verdieping en of begane grond hangen en kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goedkope vloer.

Meest voorkomende isolatiemaatregelen

De meest voorkomende isolatiemaatregelen zijn

– dakisolatie

– gevelisolatie

– spouwmuurisolatie

– vloerisolatie zolder

– kruipruimte isolatie

– glasisolatie

Deze maatregelen zijn in het algemeen niet goedkoop en moeten op de goede manier uitgevoerd worden. Slecht toegepaste isolatie kan zelfs leiden tot schade aan een woning bijvoorbeeld als ventilatieopeningen onbedoeld afgesloten worden. Vraag meerdere offertes op en vergelijk deze met elkaar.

Eenvoudige isolatiemaatregelen

Het uit laten voeren van isolatiewerkzaamheden aan je woning door een gespecialiseerd bedrijf is een flinke stap en brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Gelukkig zijn er ook isolatiemaatregelen die je eenvoudig zelf uit kunt voeren. Begin bijvoorbeeld met het isoleren van de verwarmingsbuizen in de woning en vergeet daarbij de kruipruimte niet. Bij een goed geïsoleerde kruipruimte kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een goedkope houten vloer. Denk ook aan het aanbrengen van radiatorfolie achter de radiatoren. Hiermee zorg je ervoor dat de warmtestraling weerkaatst wordt, de ruimte in.  Plaats tochtstrippen voor gaten en kieren bij ramen en deuren. Vergeet daarbij ook de brievenbus niet. Zonder tochtstrippen vliegt de warmte via de brievenbus de woning uit. Doe ’s avonds de gordijnen dicht. De warmte blijft dan makkelijker in de kamer hangen. Houd kamerdeuren zoveel mogelijk gesloten, dit voorkomt tocht. En een flink vloerkleed in de woonkamer dempt het geluid, geeft meer sfeer en houdt de kou die via de vloer naar boven komt tegen.