Hoe houd je een klein huis georganiseerd

Woon je in een klein huis? Veel mensen willen kleiner wonen omdat ze nog niet het budget hebben voor een groter huis. Echter kan het weleens lastig zijn om een klein huis georganiseerd te houden. Je huis oogt al snel slordig wanneer er spullen rondslingeren. Of je komt vaak kamers tekort om je huis naar wens in te delen. Gelukkig kan je met een aantal aanpassingen je kleine huis zo organiseren dat je maximaal gebruikt maakt van de ruimte en nooit meer last hebt van een slordige uitstraling.

Ruim spullen regelmatig op

Vaak is een klein huis niet het probleem. Te veel spullen willen bewaren is dat echter wel. Soms is het moeilijk om bepaalde spullen weg te gooien. Maar wees wel kritisch op wat je in je huis laat staan. Houd regelmatig een strenge controle op alles wat in je huis staat. Gebruik je iets nooit? Aarzel dan niet om het weg te gooien of te verkopen. Houd enkel de spullen die je écht nodig hebt.

Maak afzonderlijke kamers in zones

Wanneer je een klein huis hebt, moet een kamer voor verschillende doelen dienen. Houd je huis georganiseerd door afzonderlijke zones te maken in een kamer om zo ruimtes te scheiden.

Deel bijvoorbeeld de grootste ruimte in als woonkamer, eetkamer en speelgoedkamer. Je wil natuurlijk graag een aparte ruimte voor ieder van deze drie kamers. Echter is dit bij een klein huis simpelweg niet mogelijk. Een voordeel van een kamer verdeling in zones is dat je als gezin je tijd meer doorbrengt in dezelfde ruimte. En dat is natuurlijk erg leuk!

Maak veel gebruik van kasten

Je hebt natuurlijk weinig plaats voor opslag binnen je kleine huis. Het inbouwen van kasten kan snel zorgen voor extra opslag. Zo kan je spullen opbergen waardoor je huis meer organiseert wordt. Zorg er dan ook nooit voor dat je kasten leeg zijn. Indien mogelijk kan je ook inloopkasten of normale kasten plaatsen.

Houd spullen van de vloer

Meubels moeten natuurlijk op de vloer staan. Echter houd je een huis georganiseerd door alle andere spullen van de vloer te houden. Schaf bijvoorbeeld een rek aan om het speelgoed van je kinderen in op te bergen. Dit kan een rommelige uitstraling al snel voorkomen.

Zet daarnaast je schoenen niet bij de ingang van je huis neer wanneer je thuis komt. Plaats ze in een kast, bij de ingang van je huis wil je vooral dat er niets rond slingert. Heb je geen kast bij de ingang van je huis? Dan kan een bak een goedkope oplossing zijn.

Plan de opruiming van je huis

Wil je écht serieus aan de slag gaan met de opruiming van je kleinere huis? Maak dan een plan en schrijf dit op. Denk bijvoorbeeld aan je budget en de doelen van een ruimte. Door alles op te schrijven krijg je een beter overzicht voor jezelf en kan je gerichter te werk gaan. Print het plan uit of en gebruik het telkens wanneer je jouw huis gaat organiseren. Plan dan ook vaste tijdstippen in wanneer je jouw huis kritisch gaat bekijken. Want het organiseren van je huis is een doorlopend proces.