Vloerverwarming

De populariteit van vloerverwarmingen groeit enorm. Inmiddels is het een volwaardig alternatief voor andere vormen van verwarming. En dat is niet zo gek, als je de voordelen van vloerverwarming op een rijtje zet. Wil jij graag een nieuw verwarmingssysteem, of zoek je een extra warmtebron? In dit artikel lees je of vloerverwarming de juiste keuze voor jou is.

1. Nooit meer koude voeten

Vloerverwarming zit (uiteraard) onder de grond. Dat betekent dat de warmte vanuit de vloer omhoog straalt. Dus je kunt prima op sokken of blote voeten door het huis lopen, zonder koude voeten te krijgen! Daarnaast zorgt de techniek ervoor dat de warmte heel geleidelijk wordt vrijgegeven. In iedere ruimte met vloerverwarming komt nu eenzelfde, comfortabele temperatuur.

2. Vloerverwarming bespaart ruimte

Als je een vloerverwarming als hoofdverwarming kiest, worden radiatoren overbodig. Dus die kun je laten verwijderen. En zeg nou zelf: radiatoren staan altijd op een plek die je zelf niet zou hebben uitgekozen. Vooral de oudere modellen nemen best veel ruimte in. Ruimte die je liever besteedt aan mooie meubels of accessoires. Dus ‘ruimtebesparing’ is een veelgehoorde reden om voor vloerverwarming te kiezen.

3. Vloerverwarming geeft een boost aan je interieur

Eigenlijk is dit een verlengde van bovenstaand voordeel. Want als je geen radiatoren meer hebt, ziet je huis er direct een stuk ruimer én strakker uit. Jouw pastelgekleurde muren worden ineens niet meer onderbroken door een logge, witte kachel. En ook als je van een minimalistische indeling houdt, is vloerverwarming echt een must. Oftewel, vloerverwarming is echt een boost voor je interieur.

De nadelen van vloerverwarming

Zoals je leest, zijn wij behoorlijk te spreken over een vloerverwarming. Je kunt echter geen goede keuze maken als we je niet wijzen op eventuele nadelen. Te beginnen met de financiële investering, die we eerder in dit artikel al even aanstipten. Wil je een vloerverwarming laten leggen? Hou rekening met een prijs van €40 tot €75 per m2 (inclusief plaatsing en installatie). Dus hoe groter je huis, hoe duurder het wordt. Aan jou om te bepalen of je dit over hebt voor alle voordelen van vloerverwarming!

1. Relatief lange opwarmtijd

Een radiator slinger je aan en wordt binnen een mum van tijd gloeiendheet. Fijn als je op een koude winterdag je bed uit komt. Helaas heeft een vloerverwarming vaak iets langer de tijd nodig om goed op te warmen. Voor sommige mensen is dat een nadeel. Je kunt dit gelukkig prima ondervangen door de vloerverwarming vooraf in te stellen. Hij gaat dan automatisch aan en uit op gezette tijden. Dit is minder handig als je een onregelmatig schema hebt.

2. Plaatsing is tijdsintensief

Dit nadeel van een vloerverwarming is niet geheel onverwachts. Toch moet je hier wel rekening mee houden voordat je besluit een vloerverwarming te kopen. Want, welke vloerverwarming je ook kiest, je vloer moet eerst worden verwijderd. Dat betekent ook dat de kamer moet ontruimen. Vaak is opslagruimte huren dan nodig, en moet je alle spullen daar naartoe vervoeren.

Al met al duurt het soms wel enkele weken voordat de vloerverwarming gelegd is en alles in orde is.

vloerverwarming plaatsenWelke vloerbedekking is geschikt voor een vloerverwarming?

Dat is een veelgehoorde vraag. Want niet ieder type vloerbedekking is geschikt voor de hitte van een vloerverwarming. Met een beetje geluk kun je jouw huidige vloerbedekking terugplaatsen. Of ben je stiekem al een beetje zat van de kleur of textuur van je huidige vloer? Beschouw de vloerverwarming dan als een legitiem excuus om je vloer te vernieuwen. Dus nu de vraag: welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?

– Parketvloer

Goed nieuws: een parketvloer is geschikt. We raden je aan om voor een verlijmde parketvloer te kiezen. Deze is namelijk beter instaat om de warmte door te laten dan een niet-verlijmde parketvloer.

– Laminaatvloer

Helaas zijn de meeste laminaatvloeren niet geschikt voor vloerverwarming. Dat komt omdat ze weinig warmte doorlaten. Erg zonde, want dan gaat de vloerverwarming aan z’n doel voorbij! Als je echt graag een laminaatlover wil, moet je eentje uitkiezen die speciaal voor vloerverwarmingen zijn gemaakt.

– Tapijt

Bijna niets is zo populair als tapijt. Het is stijlvol, zacht aan de voeten en beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Gelukkig is tapijt een uitstekend materiaal om bovenop je vloerverwarming te leggen. Er zijn enkele uitzonderingen, dus controleer van tevoren altijd even of dat ook voor jouw tapijt geldt.

– (Nnatuur-)steen of tegels

Natuursteen is een robuust, duurzaam materiaal dat elegant en stijlvol oogt in ieder interieur. Daarnaast is het ook uitermate geschikt om bovenop een vloerverwarming te leggen. Met tegels of natuursteen wordt de warmte van de vloerverwarming namelijk efficiënt door het huis verspreid.