Verbouwen met een lening

Overweeg je al tijden een renovatie of verbouwing van de woning? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt financieren. Het is uiteraard het mooist wanneer je deze van het eigen spaargeld kunt betalen, maar dit is niet voor iedereen even realistisch. Bovendien zijn sommige verbouwingen soms op korte termijn noodzakelijk en is het daardoor ook niet meer mogelijk om te besparen. Bijvoorbeeld wanneer de keuken zo verouderd is dat je hier niet meer in kunt koken. Dan moet er over een oplossing worden nagedacht. Maar hoe kun je een verbouwing nu op de juiste manier financieren? En hoe zorg je ervoor dat dit zo voordelig mogelijk zal gebeuren?

Soort lening

Een verbouwing financieren: je denkt automatisch aan een hypotheek, maar een lening afsluiten is meestal goedkoper. Het ophogen van je hypotheek brengt meestal niet alleen meer kosten met zich mee, maar kost ook nog eens ontzettend veel tijd om te regelen. Allereerst moet de woning getaxeerd worden om te bepalen of er nog ruimte is binnen de huidige hypotheek, vervolgens is het ook nog eens nodig om alles vast te laten leggen door een hypotheekadviseur en notaris. Dit is een tijdrovend proces en kost ook nog eens heel wat extra geld. Daarnaast is een hypotheek niet zomaar afgelost. Hier zit je vaak voor minimaal dertig jaar aan vast. Bedenk nu maar eens hoe lang de gemiddelde levensduur van een nieuwe keuken of badkamer is. Kortom, je blijft langdurig rente betalen over een verbouwing die allang is afgeschreven. Het verhogen van de hypotheek is dan ook niet aantrekkelijk. Maar voor welk soort lening kies je dan?

Een lening afsluiten is in de meeste gevallen het voordeligst. Hierbij kun je kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wanneer je een verbouwing doet aan een koopwoning is een persoonlijke lening verreweg de meest aantrekkelijke optie. Hierbij beschik je niet alleen over zekerheid, maar ook nog eens over fiscale voordelen. De rente van je persoonlijke lening is immers fiscaal aftrekbaar als je deze gebruikt voor je koopwoning.

Goedkoop een verbouwing financieren.v1

Hypotheek of persoonlijke lening?

Hypotheek versus persoonlijke lening: waar kies je voor?

Er bestaat natuurlijk geen goed of fout. Of je nu voor een verhoging van de hypotheek of een persoonlijke lening kiest, het gaat er uiteraard om dat je de verbouwing kunt financieren. Wanneer je de kosten echter zo laag mogelijk wilt houden is het wel verstandig om hier uitvoerig onderzoek naar te doen. Door te kiezen voor een persoonlijke lening, kies je voor gemak en lagere kosten. Je hoeft geen afspraken te maken met een hypotheekadviseur of notaris – iets wat zowel veel geld als tijd kost – maar kunt direct aan de slag met het verbouwen van je woning. Je kan tegenwoordig al een verbouwing financieren vanaf 5000 Euro.

Let op de looptijd van de lening

Wil je een lening afsluiten om een verbouwing te financieren? Let dan in elk geval goed op de looptijd. Zeker wanneer je een verbouwing met een beperkte levensduur wilt financieren is dit van belang. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de badkamer of keuken. Het zou zonde zijn als je vervolgens tientallen jaren aan het aflossen bent, terwijl je in die tijd alweer toe bent aan een geheel nieuwe verbouwing.

Bekijk daarom goed of het mogelijk is om de lening op korte termijn af te lossen en of het tevens toegestaan is om deze eerder dan de looptijd (boetevrij) af te lossen. Zo voorkom je onverwachte kosten.