de vloer onder de vloer

Elke vloer heeft zo z’n specifieke eisen voor wat betreft de ondervloer. De juiste ondergrond vormt letterlijk de basis van elke vloer en is mede bepalend voor de levensduur. Minstens zo belangrijk is de isolerende waarde van de ondervloer. Al met al reden genoeg om stil te staan bij de ondervloer.

Basis-eisen

De eisen waaraan een isolerende en egaliserende ondervloer moet voldoen, hangt af van het type vloerbedekking dat gelegd gaat worden.

  • Tapijt. Veel tapijten zijn slechts voorzien van een jute of gestreken latex rug en moeten daarom op een ondertapijt gelegd worden. Dit ondertapijt zorgt voor extra veerkracht en bedekt oneffenheden in de bouwvloer. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber.
  • Laminaat. Bij toepassing van laminaat en parket moet de ondervloer vooral egaliseren en contactgeluid en warmte isoleren. Bovendien is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen.
  • Vinyl & Linoleum. Vinyl en linoleum moeten absoluut een gladde, harde en egale basis hebben.
  • Keramisch & Natuursteen. Tenslotte bestaat er ook een geluidsisolerende ondervloer voor keramische en natuurstenen vloeren, die de toepassing van deze vloertypen in appartementen mogelijk maakt. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar belendende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in de woning zelf.

Nieuwbouw

In nieuwe woningen zijn de bouwvloeren doorgaans van beton. Dit materiaal is in principe geschikt als rechtstreekse draagvloer, mits het beton goed uitgevlakt en droog is. Een ruwe vloer moet geëgaliseerd worden. Hiervoor zijn egalisatiemiddelen in de handel. Na droging moet de vloer worden gladgeslepen met puimsteen of schuurband. Nieuwe ondervloeren hebben tijd, verwarming en ventilatie nodig om goed te drogen. Hoe dan ook, is het altijd raadzaam om aan de leverancier van uw vloerbedekking te vragen of de betreffende vloerbekleding zo op de constructievloer gelegd kan worden. Het kan wellicht tóch nodig zijn om eerst dampdichte folie of een andere vochtwerende maatregel toe te passen.

Milieutip:

Duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort aanzienlijk. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van bovenaf – dit is een fikse klus, maar zeker vanuit milieuoogpunt de moeite waard! Meer informatie over duurzaam isoleren van de vloer is te vinden op www.milieucentraal.nl.

Houten ondervloer

Is de nieuwe houten ondervloer gemaakt van vurenhout? Vaak zijn de planken nog onvoldoende gedroogd, waardoor en naden en kieren ontstaan. Daarom is het gebruik van een dergelijke ondervloer als enige ondergrond af te raden. Het kan wél in combinatie met hardboard platen van 3 mm dikte die, met de ruwe kant naar boven, over de houten planken worden gelegd en vastgezet met spijkers of nieten. Oude houten ondervloeren werken nog wel, maar niet zo extreem als een nieuwe houten vloer. Hardboard is dan niet persé noodzakelijk. Even egaliseren met een vlakschuurmachine is meestal voldoende.

Let op:om een grindvloer aan te laten brengen op een houten ondervloer zijn speciale maatregelen vereist! Aangeraden wordt om watervast multiplex vast te schroeven op de houten ondervloer. Surf voor meer informatie naar het artikel siergrind.

Vocht en geluid

Vocht is funest voor elke vloer. Middelen als supercement voor dekvloeren, vochtisolatieproducten, voorstrijkmiddelen, reparatiemortel en egalisatiemassa’s geven vocht geen kans. Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten verkrijgbaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Met een dikte van 3 tot 6 mm verhogen de matten het loopcomfort alsook de akoestische en thermische isolatiewaarde van de constructie.

Tapijt

Bijzondere producten zijn het zogenaamde renovatienet en renovatievlies. Het renovatienet is speciaal ontwikkeld voor het leggen van tapijt op bestaande harde vloerbedekking. Met het renovatievlies is het mogelijk om nieuw tapijt over bestaand tapijt te leggen.

bron: https://www.huisinspiratie.nl/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.