Houten vloer

Er is duidelijk verschil in hardheid tussen soorten hout. De hardheid bepaalt mede of de vloer mooi blijft of snel beschadigt. Ook de lak- of slijtlaag die op het hout wordt aangebracht, is van belang. Een goede finish beschermt de vloer.

planken vloeren
Slijtvast

Hout is ook slijtvast en taai. Een goede parketvloer is waardevaster dan het geld dat men ervoor betaalt. Daarbij komt dat de meeste vloeren zijn voorzien van een extra beschermlaag. Ook die laag is slijtvast, al kan het natuurlijk geen kwaad om die na een aantal jaren eens op te frissen. De toplaag, of deze nu is gelakt of geïmpregneerd, is van het allergrootste belang.

In de houthandel noemt men planken vloerdelen. Je kunt vloerdelen kopen van vuren- of grenenhout. Daarbij heeft grenen iets meer tekening dan vuren; het is ook harder en wordt met de jaren zelfs nog harder. Toch behoren deze houtsoorten tot de zachtere soorten. Beide houtsoorten verkleuren tamelijk snel naar geel; een effect dat minder waarneembaar is naarmate er een sterker gekleurde laag beits overheen komt. Daardoor mist men wel meteen een groot deel van de tekening van het hout. Vooral grenen moet voor het beitsen eerst worden ontvet; anders verhindert de harslaag een goede hechting. Let er bij de aanschaf op dat de werkende breedte ongeveer 8 mm minder is dan de handelsmaat aangeeft en reken bij bestelling ongeveer 10% overmaat voor uitval en verzagen.

 

Afwerking


Plankenvloeren worden vanouds afgewerkt met een harde slijtvaste lak of beits. Er zijn kwalitatief hoogwaardige parketlakken op waterbasis. Ze zijn kleurloos, zijdeglanzend, zeer duurzaam, slijtvast en tasten de kleur van het hout niet aan.

Houten vloer leggen
Hout op kurk

Een ander soort houten vloerbedekking is hout op kurk. In een doorsnede van de opbouw ziet men van boven naar beneden een pvc-toplaag, een laag houtfineer, een verende kurklaag en een draagfolie. Hout op kurk is gemakkelijk in onderhoud door de 0,5 mm dikke transparante pvc-toplaag.