Siergrindvloer

Een siergrindvloer (ook wel bekend onder de naam grindvloer, korreltapijt of steentapijt) kun je door het hele huis laten leggen. Siergrind bestaat uit naturel of gekleurde grindkorrels – zowel fijne als grove – die met transparante epoxyhars tot een geheel zijn verbonden. Dit mengsel wordt naadloos op een voorbehandelde ondervloer aangebracht.

Siergrindvloer
Er is enorm veel keus aan siergrindvloeren. Heel veel kleur en kleurnuances, variėrend van licht naar donker en van trendy naar klassiek. Je kunt de vloer net zo opvallend of neutraal maken als je zelf wilt. Een siergrindvloer is ook zeer geschikt om leuke speelse accenten in aan te brengen. Dit kan met rechte en gebogen lijnen, gescheiden met of zonder profielen in verschillende kleuren. Een aantal siergrindleveranciers is bereid advies te geven over de vormgeving en over kleur. Laat je eens in de showroom van een (siergrind)vloerenspecialist inspireren.
Siergrind kan zonder meer in alle droge ruimtes worden toegepast, zelfs op de trap. Wel moeten de traptreden zijn voorzien van een aluminium of stalen hoekprofiel om te voorkomen dat de randen van de treden beschadigen. Wil je siergrind in natte ruimtes toepassen, dan kunnen de open poriėn in het grind worden opgevuld door het aanbrengen van een opvullaag (filler). Siergrindvloerbedekking wordt in diverse korrelgrootten geleverd.

Siergrindvloeren hebben dezelfde warme uitstraling als stoffen vloerbedekking. Dit effect wordt bereikt door de open structuur. In appartementen is siergrind ook verkrijgbaar in combinatie met contactgeluidsisolatie.
Lichtere tinten kunnen worden voorzien van een UV-filter dat een mogelijke verkleuring tegengaat. Deze behandeling moet afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de kleur van het grind eens in de zoveel tijd worden herhaald.

Specialist

Het leggen van een grindvloer kun je het beste overlaten aan een gespecialiseerd vloerenlegbedrijf. Laat eerst een offerte maken en let dan goed op of naast het siergrind en het kleurmonster ook het volgende in de offerte is opgenomen:
– een specifieke voorbehandeling van de ondervloer (plaatmateriaal, etsen, stralen);
– het uitvoeren van reparaties;
– het aanbrengen van een primer;
– het plaatsen van profielen, dilatatievoegen;
– het appliceren van het siergrind;
– een nabehandeling met een opvullaag;
– het overige materiaal zoals gereedschap, tape, reinigers;
– garantie: bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) is drie jaar gebruikelijk.
Let erop dat de organisatie is aangesloten bij het Bedrijfschap STS (Stukadoors-, Terrazzowerkers- en Steengaasstellersbedrijf: afbouwbedrijf te Woerden) en het bedrijf CBW erkend is.

Vloeren leggenOndervloer

Het siergrind wordt op een vormvaste ondervloer verlegd. In principe is elke verharde of minerale ondervloer geschikt. Een houten vloer dient zo nodig te worden uitgevlakt met krimpvrij en watervast plaatmateriaal en moet geschroefd worden vastgezet.
In alle gevallen geldt dat de ondervloer eerst moet worden behandeld met een primer. De primer zorgt voor een optimale hechting en voorkomt sterke zuiging van de ondergrond.
Na het leggen van de vloer moet het siergrind uitharden. De eerste 24 uur mag de vloer niet worden belopen. Pas na een week is het siergrind volledig uitgehard en kan de vloer chemisch en mechanisch volledig worden belast. Grind kan op elke denkbare ondervloer woorden aangelegd.

Verwarmde vloer

Siergrindvloeren zijn uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Door de open structuur van de vloer kan de warmte snel in een ruimte doordringen. Bij een siergrindvloer is vloerverwarming niet noodzakelijk, omdat een grindvloer beslist niet koud aanvoelt. De warmte in de ruimte verspreid tussen de korrels waardoor de vloer de omgevingstemperatuur aanneemt.

Onderhoud

Stof en inloopvuil verzamelen zich onzichtbaar in de open structuur alwaar het zich eenvoudig uit laat stofzuigen. Bij intensief gebruik of bij hardnekkige vervuiling kun je het siergrind schrobben, waarna het vuile water opgezogen dient te worden met een waterzuiger. Nog even naspoelen, schoonzuigen en de vloer is klaar. De aangebrachte primer onder het siergrind zorgt dat vuil noch vocht in de ondergrond kunnen dringen. Bij diverse bedrijven kun je de vloer periodiek laten reinigen.
Wordt er iets gemorst op het korreltapijt dan kun je het handmatig verwijderen. Groene zeep laat een matte waas achterlaat, gebruik dat dus bij voorkeur niet. Voor het verwijderen van kauwgom, een vervelend materiaal om uit de structuur van de vloer te krijgen, is een speciale gomcleaner bij de vloerenlegger verkrijgbaar.
Alle vlekken kunnen zonder problemen worden verwijderd, daar een siergrindvloer bestand is tegen chemicaliėn.

onderhoud vloeren