rubberen vloeren

Onderhoud van de vloer

 

Er zijn vloeren die regelmatig onderhoud nodig hebben, maar er zijn er nog meer die nagenoeg geen onderhoud nodig hebben, waarbij de schoonmaak hier natuurlijk niet tot gerekend wordt.

 

De vloeren die het meeste onderhoud nodig hebben zijn met stip de houten uitvoeringen. Hoe vaak deze onderhouden moeten worden is onder meer afhankelijk van het product dat gebruikt is bij de afwerking van de vloer. Simpel gesteld heeft een geoliede uitvoering vaker onderhoud nodig dan een gelakte.

 

 

 

Onderhoud van een vloer

 

De keuze om het onderhoud in eigen handen te nemen of het uit te besteden aan een bedrijf is onder meer afhankelijk van de tijd die u eraan kunt besteden, maar ook aan het budget dat tot uw beschikking staat. In principe is het onderhoud, als u gebruik maakt van de juiste gereedschappen en producten, prima zelf uit te voeren. Eén van de zaken die belangrijk zijn is dat er een goede voorbereiding aan vooraf gaat, zodat u op de hoogte bent van de te ondernemen stappen zijn. Als u zomaar in het wilde weg gaat beginnen zonder te weten waar u aandacht aan moet besteden dan zou het maar zo kunnen dat het eindresultaat tegen valt.

 

Voorbereiding op het onderhoud

 

  • De vloer zal als eerste gecontroleerd moeten worden op spijkertjes die erboven uitsteken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door de werking van de vloer. De spijkers kunnen worden vervangen door nieuwe spijkers als blijkt dat er geen verbinding meer mogelijk is en anders kunnen ze weer erin gespijkerd worden.
  • Bij een houten vloer is het belangrijk dat deze op vakkundige wijze geschuurd wordt en als u dit zelf gaat uitvoeren dan wordt aangeraden om bij het schuren gebruik te maken van een bandschuurmachine en een kantschuurmachine.
  • Voor wat betreft het schuren is het een aandachtspunt om niet op een manier te schuren dat er echt kale plekken ontstaan, want dit is zeker merkbaar in het resultaat van de afwerking.
  • Na het schuren zal de vloer natuurlijk schoongemaakt moeten worden, zodat alle stof en schuursel verwijderd wordt. Stofzuigen en dweilen zijn hier dan ook noodzakelijke bezigheden.
  • Als de schoonmaak achter de rug is kan er afgewerkt worden, waarbij er vaak sprake is van lakken of oliën. Bij een geoliede vloer is er vaker onderhoud nodig dan bij een variant die voorzien is van meerdere laklagen.