Vloeren

Onderhoud van de vloer

Er zijn vloeren die regelmatig onderhoud nodig hebben, maar er zijn er nog meer die nagenoeg geen onderhoud nodig hebben, waarbij de schoonmaak hier natuurlijk niet tot gerekend wordt.

De vloeren die het meeste onderhoud nodig hebben zijn met stip de houten uitvoeringen. Hoe vaak deze onderhouden moeten worden is onder meer afhankelijk van het product dat gebruikt is bij de afwerking van de vloer. Simpel gesteld heeft een geoliede uitvoering vaker onderhoud nodig dan een gelakte.

Onderhoud van een vloer

De keuze om het onderhoud in eigen handen te nemen of het uit te besteden aan een bedrijf is onder meer afhankelijk van de tijd die u eraan kunt besteden, maar ook aan het budget dat tot uw beschikking staat. In principe is het onderhoud, als u gebruik maakt van de juiste gereedschappen en producten, prima zelf uit te voeren. Eén van de zaken die belangrijk zijn is dat er een goede voorbereiding aan vooraf gaat, zodat u op de hoogte bent van de te ondernemen stappen zijn. Als u zomaar in het wilde weg gaat beginnen zonder te weten waar u aandacht aan moet besteden dan zou het maar zo kunnen dat het eindresultaat tegen valt.

Voorbereiding op het onderhoud

 • De vloer zal als eerste gecontroleerd moeten worden op spijkertjes die erboven uitsteken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door de werking van de vloer. De spijkers kunnen worden vervangen door nieuwe spijkers als blijkt dat er geen verbinding meer mogelijk is en anders kunnen ze weer erin gespijkerd worden.
 • Bij een houten vloer is het belangrijk dat deze op vakkundige wijze geschuurd wordt en als u dit zelf gaat uitvoeren dan wordt aangeraden om bij het schuren gebruik te maken van een bandschuurmachine en een kantschuurmachine.
 • Voor wat betreft het schuren is het een aandachtspunt om niet op een manier te schuren dat er echt kale plekken ontstaan, want dit is zeker merkbaar in het resultaat van de afwerking.
 • Na het schuren zal de vloer natuurlijk schoongemaakt moeten worden, zodat alle stof en schuursel verwijderd wordt. Stofzuigen en dweilen zijn hier dan ook noodzakelijke bezigheden.
 • Als de schoonmaak achter de rug is kan er afgewerkt worden, waarbij er vaak sprake is van lakken of oliën. Bij een geoliede vloer is er vaker onderhoud nodig dan bij een variant die voorzien is van meerdere laklagen.

 

Alles over het isoleren van de vloer

Het isoleren van de vloer wordt in veel gevallen aangeraden om zo tot een kostenbesparing op de energierekening te kunnen komen. Het is mogelijk voor de houten ondervloer, maar ook beton komt hiervoor in aanmerking. De investering van isolatie is niet enorm groot, maar de energiebesparing is des te groter. Het uitgelezen moment om te isoleren is natuurlijk als er een nieuwe vloer wordt aangeschaft, maar voor het isoleren vanaf de onderkant is dit niet noodzakelijk.

Isoleren vanaf de onderkant of bovenkant

Het isoleren kan vanaf de onderkant geschieden als er zich een kruipruimte onder de vloer bevindt. Bij een betonnen vloer is er niet standaard een kruipruimte aanwezig. Als dat inderdaad niet het geval is dan zal er bij de isolatie vanaf de bovenkant gewerkt moeten worden. Bij hout zal dit probleem zich in elk geval niet voordoen want als er sprake is van een houten vloer dan zal er een kruipruimte aanwezig zijn. Voor een betonnen variant waar geen kruipruimte is, maar die men toch wil isoleren, is het aan te raden dit te combineren met de aanschaf van een nieuwe vloer. De oude zal in dat geval namelijk eerst verwijderd moeten worden.

 • Het isoleren van de vloer vereist wel nauwkeurigheid en bij twijfel over het slagen ervan kan dan ook altijd overwogen worden om een bedrijf in te schakelen die dit karwei voor zijn rekening neemt.
 • Bij een houten of bij een betonnen vloer waarbij er sprake is van een kruipruimte is het eenvoudig om te isoleren. Het materiaal dat ervoor gebruikt wordt kan namelijk eenvoudig geplaatst en bevestigd worden tussen de aanwezige vloerplanken.
 • Voor het isoleren kan men een keuze maken uit verschillende materialen. Veel voorkomende isolatiematerialen zijn onder meer glaswol en steenwol die bovendien als voordeel hebben dat ze goedkoper zijn in aanschaf dan bijvoorbeeld een thermokussen.
 • Een ander aspect waarmee rekening kan worden gehouden bij de keuze voor een bepaald isolatie materiaal is de belasting voor het milieu. De bovengenoemde materialen zijn minder belastend dan een ander isolatiemateriaal dat ook veel gebruikt wordt, namelijk het zogenaamde pur.
 • Voor de isolatie van een betonnen vloer aan de bovenkant moet er rekening mee gehouden worden dat de vloer uiteindelijk hoger komt te liggen, waardoor de deuren ingekort zullen moeten worden.

Het egaliseren van een vloer

Het is van groot belang om bij een nieuwe vloer ervoor te zorgen dat de ondervloer vlak is en dat er geen oneffenheden zijn. Als er sprake is van een niet vlakke ondergrond, dan zal men deze eerst moeten egaliseren. Als het egaliseren namelijk nagelaten wordt of op een niet vakkundige wijze geschiedt, dan is dit altijd te zien aan het resultaat.

Egaliseren van een vloer

Men kan de keuze maken om zelf te egaliseren en als u dit nog niet eerder heeft gedaan is het aan te raden een goede voorbereiding in acht te nemen door informatie te verzamelen over het egaliseren. Het egaliseren is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten met welk soort ondergrond men van doen heeft. Is er sprake van een houten ondervloer of is deze van beton. Ook is het van belang om te weten op welke manier deze geëgaliseerd moet worden en of er eventueel nog een andere vloer overheen gelegd moet worden als voorbereiding voor het leggen van de echte nieuwe vloer.

Tips over het egaliseren van een vloer

 • Bij het verwijderen van de oude vloer worden vaak lijmresten en tapijtresten aangetroffen die eerst verwijderd moeten worden.
 • Het egaliseren van de vloer is vooral nodig als er tegels overheen komen te liggen of als er parket of houten vloerdelen worden geplaatst.
 • Als er sprake is van een betonnen vloer dan zal de vloer eerst ontdaan moeten worden van vuil en stof waarbij eventuele lijmresten verwijderd dienen te worden.
 • Bij een houten ondervloer is het van belang dat achtergebleven en uitstekende spijkers verwijderd worden en zal deze ook op overige oneffenheden moeten worden nagelopen.
 • Als er sprake is van grote barsten en scheuren of gaten dan is het aan te raden deze eerst op te vullen met snel cement dat direct kan uitharden.
 • De volgende stap is het berekenen van de hoeveelheid egalisatiemiddel, waarbij men uit kan gaan van ongeveer 3 kilo per vierkante meter vloeroppervlak.
 • Vervolgens kan er een spaanplaatvloer worden aangebracht die in halfsteens verband gelegd moet worden. Vervolgens kan men aan de slag met het egalisatiemiddel waarbij aangeraden wordt om in banen te werken.