gietvloer

Het installeren van een gietvloer is een zeer belangrijk proces bij de bouw van een huis of een industrieel gebouw. Traditioneel bestaan gietvloeren uit een samenstelling van cement, fijn zand en water. Tegenwoordig zijn er gietvloeren beschikbaar met andere samenstellingen. Er zijn er zelfs waar geen cement of zand meer gebruikt wordt.

Een gietvloer met zand en cement.

De gietvloeren die we al jaren kennen zijn samengesteld uit fijn zand en cement in een verhouding van vijf op drie. Men gebruikt dit soort vloeren al tientallen jaren omdat deze geschikte is als onderlaag voor de meeste toplagen.

Toevoeging van chemicaliën.

Om de kwaliteit van de gietvloeren te verbeteren voegt met tegenwoordig chemische stoffen toe aan het traditionele mengsel. Daardoor wordt de gietvloer sterken, de vloer droogt sneller en er ontstaan heel wat minder micro-scheuren.

Een gietvloer moet vloeibaar zijn.

Om de toplaag gemakkelijk te kunnen aanbrengen is het belangrijk dat de gietvloer zo vlak mogelijk ligt. Als de gietvloer de juiste vloeibaarheid heeft kan hij zich automatisch verspreiden over het oppervlak en is die ook beter uit te vlakken. Als een gietvloer met de nodige zorg wordt aangelegd, zal er veel tijd bespaard worden bij de aanleg van de toplaag. De toplaag kan bestaan uit parket, tegels, vinyl laminaat, parket, enzovoort.

Gebruik van calciumsulfaat of anhydriet.

Door de toevoeging van calciumsulfaat krijgt een gietvloer bijzondere eigenschappen. Het installeren wordt nog eenvoudiger en efficiënter. Gietvloeren die volledig samengesteld zijn uit anhydriet worden gyvlon genoemd. Deze gietvloeren worden perfect vlak gelegd en drogen heel snel. Een belangrijke eigenschap is dat deze gietvloeren volledig vrij zijn van eiwitten. De afwezigheid van eiwitten zorgt ervoor dat er zich in of op de vloer geen bacteriën kunnen ontwikkelen Dit is ook de reden waarom dit soort gietvloeren tegenwoordig vaak gebruikt worden in ziekenhuizen, laboratorims, grootkeukens, scholen, enzovoort. Daar moet meestal in een zeer hygiënische of steriele omgeving kunnen gewerkt worden. Gyvlon heeft bovendien ook heel goede thermische eigenschappen. Het is perfect geschikt bij het gebruik van vloerverwarming. De vloeibaarheid zorgt ervoor dat de leidingen van de vloerverwarming helemaal ingekapseld zijn. De gietvloer neemt de warmte gelijkmatig of en geeft die langzaam vrij aan de omgeving. Daardoor ontstaan er weinig temperatuurschommelingen.

Besluit:

Vooraleer de toplaag aan te brengen is het belangrijk dat de gietvloer goed kan uitdrogen. Het drogen zal grotendeels afhangen van de verhoudingen van de cement, het zand, het water en eventueel de chemicaliën of vezels die toegevoegd zijn. Een gietvloer is zeer duurzaam of voorwaarde dat die op een professionele manier geïnstalleerd is en perfect vlak ligt.