vloer

Als er één vloersoort is die geschikt is voor élke woning en past bij élke interieurstijl, is het wel parket. Want parket is eigentijds en tijdloos tegelijk, heeft een warme en sfeervolle uitstraling, en is leverbaar in talloze houtsoorten, kleuren en motieven.

Een parketvloer is gemakkelijk schoon te houden en zeer duurzaam, mits hij goed wordt onderhouden. Vaak wordt gedacht dat parket per definitief duurder is dan andere vloersoorten, maar ook voor kleinere budgetten is er tegenwoordig een geschikte parketvloer.

Traditioneel of industrieel

Parket is er in twee soorten: traditioneel en industrieel (voorgefabriceerd). Traditioneel parket is massief en duurzaam, en wordt pas na het leggen geschuurd en afgewerkt. Het leggen moet in principe door een vakmanworden gedaan. Industrieel parket (ook wel systeemparket) wordt kant-en-klaar geleverd en hoeft na het leggen niet meer te worden behandeld. Dit type parket is meestal goed zelf te leggen. Vraag uw leverancier om informatie.

Traditioneel parket

Traditionele parketvloeren worden onderverdeeld in drie categorieën, tapis-, stroken- en mozaïekparket.

  • Tapisparket (van het Franse woord voor tapijt) is ‘tapijtdik’ parket van 6 tot 10 mm dikte dat bestaat uit massieve houten plankjes zonder messing of groef. De plankjes worden gelijmd en gespijkerd op een tussenvloer van houtachtig plaatmateriaal (meestal spaanplaat), die op zijn beurt wordt gelijmd en gespijkerd op de ondervloer. De naden en spijkergaatjes worden dichtgesmeerd, waarna de parketvloer wordt geschuurd en afgewerkt. Tapisparket kan in uiteenlopende patronen worden gelegd.
  • Strokenparket bestaat uit houten latjes met messing en groef met een lengte van minimaal 60 cm. De breedte varieert van 50 tot 90 mm en de dikte van 15 tot 22 mm. De stroken zijn rondom voorzien van messing en groef, en worden verdekt genageld op een onderconstructie van balken of tengels. Strokenparket is zeer duurzaam. Wanneer de onderconstructie op verend materiaal rust en de overige ruimte onder de vloer wordt opgevuld met mineraalwol, kan dit parket als akoestisch isolerende (zwevende) vloer worden toegepast. Strokenparket is dikker dan tapisparket, maar kan daardoor ook meer gaan krimpen en uitzetten onder invloed van de luchtvochtigheid.
  • Mozaïekparket bestaat uit massief houten rechthoekige latjes die worden samengevoegd tot vierkante blokjes van 12 x 12 cm of 16 x 16 cm. Deze blokjes worden haaks op elkaar gelegd, waardoor een mozaïekpatroon ontstaat. De blokjes worden in de fabriek voorgeschuurd. Mozaïekparket is meestal 8 tot 10 mm dik en wordt vaak geleverd in matjes die aan de onderzijde bij elkaar worden gehouden door een net of papier. Deze kunnen direct op een vlakke ondervloer worden gelijmd.

Hoogkantparket

Een andere vorm van massief parket is hoogkantparket, dat zijn naam dankt aan het feit dat de latjes niet plat, maar op hun kant worden gelegd. Dit heeft als resultaat een haast onverslijtbare en veelvuldig schuurbare vloer, wat – in combinatie met het aantrekkelijke grillige uiterlijk – hoogkantparket ook zeer geliefd heeft gemaakt in de projectsector.

Lamelparket

Lamelparket is opgebouwd uit drie lagen: een toplaag van circa 4 mm, met eronder twee lagen van vurenhout. De drie lagen worden kruiselings verlijmd; een stabiele constructie die nauwelijks kan uitzetten of krimpen. De toplaag wordt in de fabriek voorgelakt of geolied, en is verkrijgbaar in vrijwel alle houtsoorten. Net als traditioneel parket moet lamelparket van tijd tot tijd worden geschuurd, wat door de dikte van de toplaag maar een beperkt aantal keren mogelijk is.
Lamelparket is meestal rondom voorzien van messing en groef, en verkrijgbaar in verschillende breedtes: 2-strooks, 3-strooks en breedstrook, die het meest lijkt op de plankenvloer. Ook zijn verschillende patronen mogelijk. De delen zijn er in verschillende afmetingen: van circa 1,50 m tot 3,65 m lang, 13 tot 23 cm breed en 13 tot 23 mm dik. Lamelparket wordt zwevend op de ondervloer gelegd en kan daarom gemakkelijk zelf worden gelegd én verhuisd.

Massieve vloerdelen

Massieve vloerdelen zijn gemaakt van massief hout van 20-22 mm dikte. De delen bestaan uit twee aan elkaar gelijmde stroken en zijn rondom voorzien van messing en groef. De breedte van de delen varieert van circa 13 tot 24 cm en de lengte van 75 tot 370 cm. De toplaag is circa 4 mm dik en afgewerkt met lak, olie of was. Massieve vloerdelen kunnen zwevend of vast gelegd worden en zijn geschikt voor elke vlakke ondervloer. Meestal is een vochtwerende onderlaag noodzakelijk.

Bamboe en kokos

Bamboeparket wordt de laatste jaren steeds populairder, en dat is niet voor niets. Bamboe heeft een karakteristiek uiterlijk dankzij de oppervlaktestructuur met ‘knopen’, is bovendien zeer hard (harder dan bijvoorbeeld eiken) en daardoor uiterst duurzaam. De vloer hoeft slechts eens per 5 tot 8 jaar worden geschuurd en opnieuw van een lak- of olielaag worden voorzien. Ook heeft bamboe weinig last van krimpen en uitzetten (iets minder dan eiken) en is daarom goed toepasbaar in het Nederlandse klimaat. Bamboeparket is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals massieve delen, tapis, brede delen, lamel- en hoogkantparket.

Een andere vloersoort in opkomst is het kokospalmparket. Omdat de kokospalm geen zichtbare jaarringen heeft, valt dit materiaal niet onder de houtsoorten. Ook kokospalm is harder dan eiken en krimpt en zwelt minder. Kokosparket valt op door de diepe kleur en bijzondere tekening, en krijgt daarom volop aandacht van designers en architecten. Het materiaal kan worden geolied of gelakt, en is geschikt voor vloerverwarming.

Hout en kurk

Iets aparts is de vloer waarbij plankdelen van hout en kurkin één stuk worden verlijmd (Iso Parquetvloer). Het resultaat is een planken- of parketvloer die eenvoudig en snel te leggen is met behulp van een geavanceerde contactlijm. Dankzij de speciaal ontwikkelde kurklaag onder het hout worden warmte en geluid uitstekend geïsoleerd. De vloer heeft een natuurlijke uitstraling en heeft weinig last van krimpen of uitzetten. Iso Parquet is inmiddels officieel erkend door TNO en wint snel aan populariteit.

Overige soorten

Andere, minder vaak voorkomende parketvloeren zijn gelaagd parket, MDF-parket en de dunhoutvloer. Gelaagd parket heeft een toplaag van 2 tot 2,5 mm en kan direct gelijmd worden op bijna iedere ondervloer. Deze vloer heeft het minst last van krimpen en uitzetten, maar kan door de geringe dikte niet worden geschuurd. Polijsten en daarna lakken is wel mogelijk.
MDF-parket bestaat uit een kern van MDF met een boven- en onderlaag van 0,7 tot 0,9 mm. MDF-parket wordt al in de fabriek geschuurd en gelakt. Het wordt geleverd in stroken en blokjes voorzien van messing en groef, en kan als tapisparket of in stroken worden gelegd.

Een dunhoutvloer tenslotte heeft een dikte van ongeveer 3 mm en is meestal voorgelijmd. Voordat de dunhoutvloer wordt gelegd moet eerst een tussenvloer worden aangebracht. Vervolgens worden de parketplankjes met contactlijm op de tussenvloer gelegd.

Motieven

Een parketvloer is geschikt voor vrijwel elke ondervloer, mits deze vlak en droog is. Kleine oneffenheden in de ondervloer worden door de tussenvloer opgevangen; deze zorgt ook voor betere geluidsisolatie.

Er zijn talloze houtsoorten en kleuren verkrijgbaar. Er kan gekozen worden voor een vloer uit één soort hout, of voormooie combinaties van verschillende soorten en legmotieven. Vooral bij traditioneel parket – maar ook bij sommige vormen van industrieel parket – zijn vele motieven mogelijk. Voorbeelden zijn een enkel of dubbel visgraatmotief, een Bourgogne of Vlaamse vloer, en een vloer met band en bies. Zelfs ingenieuze motieven als sterren en fantasievormen zijn mogelijk. Maar aan dergelijke motieven hangt natuurlijk wél een prijskaartje.

Tip: parket in vochtige ruimtes als keuken, badkamer en toilet kán wel, maar is niet aan te bevelen. Een parketvloer is minder goed bestand tegen water.

Slijtage en werking

Bepalend voor de sterkte en levensduur van een parketvloer zijn vooral de dikte en de houtsoort van de toplaag, en de lak of finish waarmee deze is behandeld. Bij een toplaag van enige millimeters hout met een hoge hardheid en een goede afwerklaag, kunt u uitgaan van een lange levensduur. De slijtlaag kan van lak, olie, was of een speciaal soort zeep zijn. De lagen die zich onder de toplaag bevinden, hebben met de eigenlijke slijtage niets te maken. Om plaatselijke slijtage te voorkomen moet bij de dikte van een parketvloer ook rekening worden gehouden met dorpels en deuren.

Omdat hout een natuurproduct is ‘werkt’ het, wat wil zeggen dat het krimpt en zwelt onder invloed van het wisselende vochtgehalte van de lucht in huis. Sommige houtsoorten zijn hiervoor gevoeliger dan anderen en hebben een structuur die het vocht makkelijker opneemt. Tapisparket en lamelparket zijn het minst gevoelig.

Parket en vloerverwarming

Hoewel de combinatie van parket en vloerverwarming door sommige specialisten wordt afgeraden, bestaan er wel degelijk mogelijkheden. Voorwaarde is een harde parketsoort; parket van zacht hout zoals vuren of berken is níet geschikt, omdat deze houtsoorten snel vervormen. Wél geschikt zijn bijvoorbeeld tapis- en mozaïekparket, en zwevend lamelparket.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.