onderhoud vloeren

Daar ligt hij dan, de nieuwe vloer! Maar wat mooi is, moet natuurlijk mooi blijven! Dit vraagt om goed en regelmatig onderhoud. Elke vloervariant heeft zo zijn eigen onderhouds- en reinigingsmiddelen.

Laminaat

Regelmatig dweilen met een vochtige dweil (niet te nat) en een laminaatreiniger houdt de vloer mooi en schoon. Voor periodiek onderhoud is er een cleaner of speciale laminaatpolish om het laminaat te voorzien van een beschermlaagje. Na 1 à 2 jaar kan vernieuwing van de beschermende toplaag nodig zijn. Met een speciaal middel wordt de oude beschermlaag verwijderd, waarna een nieuwe laag kan worden aangebracht.

Vinyl & Rubber

Regelmatig dweilen met een sopje van water en een neutraal reinigingsmiddel is in principe al voldoende. Wie wil kan met een speciaal reinigingsmiddel voor vinyl de vloer van extra glans en bescherming voorzien.

Gietvloer

Deze vloer is vrijwel overal tegen bestand. Vlekken komen bijna niet voor. Onderhoud is een kwestie van regelmatig dweilen en eventueel periodiek een speciaal voor deze vloeren geschikte vloerreiniger gebruiken.

Siergrind

Ook siergrind is bestand tegen chemicaliën. Gemorst voedsel of drank is eenvoudig met een doekje te verwijderen, stof en inloopvuil laten zich makkelijk opzuigen. Wie de vloer eens goed wil schrobben, moet het vuile water daarna opzuigen met een waterstofzuiger. Periodiek láten reinigen is ook een mogelijkheid. Tip: voor het weghalen van kauwgom is er speciale gom-cleaner.

Linoleum

Hardnekkig vuil op linoleum kan met een vochtige mop en een cleaner worden aangepakt. Voor het periodieke onderhoud van de toplaag is het aanbrengen van een polish voldoende.

Tapijt

Regelmatig – minimaal twee maal per week – stofzuigen is een must. Belangrijk is om vlekken en binnen gelopen vuil direct te verwijderen, zodat de vlekken en het vuil geen kans krijgen in te trekken. Synthetische tapijten met een lage pool kunnen eens in het jaar, anderhalf jaar, behandeld worden met zogenaamd droogpoeder. Het vuil in het tapijt bindt zich aan het poeder, waarna het eenvoudig op te zuigen is. Deze manier van reinigen is níet geschikt voor tapijt met een hoge pool of naaldvilt tapijt. Ongeveer eens in de 2 à 3 jaar is het nodig om het tapijt echt grondig te laten reinigen. Kies hierbij liefst voor een bedrijf dat aangesloten is bij de Stichting Waarborg Tapijt- & Meubelreiniging. Zij hebben zowel de kennis als de juiste apparatuur om het tapijt te reinigen en zijn bovendien verzekerd mocht er onverhoopt iets mis gaan.

Tips voor het verwijderen van vlekken in tapijt:

Verwijder hetgeen dat gemorst is zo snel mogelijk. Doe dit nooit door te wrijven, maar probeer de substantie op te scheppen of zo veel mogelijk in te laten trekken in een keukenrol. Werk altijd van binnen naar buiten om de vlek niet groter te maken.
De meeste vlekken zijn te verwijderen met lauwwarm water. Leg een vochtige, schone, doek op de vlek en druk deze vervolgens licht aan. Nooit wrijven, altijd deppen. Net zo lang tot de vlek niet meer afgeeft. Laat vervolgens de plek goed drogen (gebruik zeker geen föhn). Mocht er dan nog steeds iets zichtbaar zijn, dan kan de plek – na het drogen – nog nabehandeld worden met een speciale vlekkenverwijderaar. Ga nooit in de weer met huis- tuin- en keukenmiddeltjes, maar vraag bij uw tapijtleverancier om een professioneel vlekkenmiddel en de juiste gebruiksaanwijzing ervan.

Natuursteen/tegels

Allereerst is het belangrijk dat een pas gelegde natuurstenen of ongeglazuurde tegelvloer goed gedroogd is voordat de beschermingslaag aangebracht wordt. Onder iedere vierkante meter vloer wordt namelijk ongeveer 10 tot 12 liter water verwerkt, dat onder een reeds aangebrachte was- of impregneerlaag omhoog komt en de beschermingslaag als het ware losdrukt. Wit uitgeslagen, moeilijk verwijderbare vlekken zijn dan het gevolg. De vereiste droogtijd voor een in lijm gezette vloer kan zo’n 4 tot 5 weken beslaan; die van in specie gezette vloeren zo’n 8 tot 12 weken. De werkelijke droogtijd hangt af van de weersomstandigheden c.q. het seizoen. Tijdens de droogperiode kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels zichtbaar worden.

Deze zijn met veel stofzuigen en nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel te verwijderen. Verder kunnen tussentijdse vlekken met een licht alkalisch reinigingsmiddel worden weggehaald. Voor diep ingetrokken vetvlekken zijn er zwaardere middelen verkrijgbaar. Let op: bij de eerste reinigings- en beschermingsbehandeling moet eventuele vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk dat de vloer ‘natuursteenkoud’ is. Geglazuurde tegels zijn eenvoudig te dweilen met water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn. Desgewenst kan de vloer voorzien worden van een beschermende glanscoating.

Kurk

Voor het onderhoud van kurkvloeren zijn over het algemeen drie verschillende producten nodig. Dit geldt zowel voor vloeren die gelakt zijn, als voor kurkvloeren met een pvc toplaag. Allereerst moet de toplaag extra beschermd worden met een finish. Dit dient direct na plaatsing (en bij een gelakte vloer na de laatste lakbeurt) te worden aangebracht. Een cleanser is nodig voor het wekelijks reinigen van de vloer. Deze cleanser tast in de regel niet de aangebrachte finishlaag aan, maar verwijdert vuil gemakkelijk. Wanneer na enige tijd de finishlaag wel geheel verwijderd moet worden om de vloer een grondige opknapbeurt te geven, kan de oude laag en ingesleten vuil verwijderd worden met een remover. Daarna kan de nieuwe laklaag of finishlaag worden aangebracht.

Tip: Raadpleeg voor het onderhoud ook altijd de voorschriften van de leverancier. Vrijwel elke leverancier heeft ook een eigen lijn onderhouds- en reinigingsproducten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.